18. 2. 

VIERAILEMME TURUSSA JA TAMPEREELLA!




Intendenttimme kiertävät jälleen Suomea.  Nyt sinulla on mahdollisuus
tilata veloituksetta asiantuntijamme kotikäynnille! 

Vastaanotamme samalla esineitä myyntiin tuleviin huutokauppoihimme. 

Ota yhteyttä hagelstam@hagelstam.fi.


4. 4. Turku        Jaakko Nieminen ja Thomas Luoma

5. 4. Tampere   Tero Metsärinta

Asiantuntijoidemme suorat yhteystiedot löydät täältä.





14. 2. 


SISÄÄNJÄTTÖ AVOINNA KEVÄÄN HUUTOKAUPPOIHIN!



Sinulla on nyt mahdollisuus jättää esineitäsi arvioitavaksi ja myytäväksi kevään huutokauppoihimme! Tarjoamme luotettavimman kansainvälisen myyntivaihtoehdon.  Saat ilmaisen arvioinnin esineistäsi joko sähköpostitse, arviointi@hagelstam.fi tai tulemalla esineiden kanssa toimistollemme, osoitteessa Tehtaankatu 27. 


Mikäli et pääse Helsinkiin, olemme keväällä tulossa arvioimaan ympäri Suomen. Tiedustele kotikäyntiä joko puhelimitse, 09-6877 990 tai hagelstam@hagelstam.fi.


Kansainväliset asiakkaamme etsivät teoksia mm. taiteilijoilta Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Maria Wiik, Ferdinand von Wright, Hjalmar Munsterhjelm, Amélie Lundahl, Eero Järnefelt, Hugo Simberg, Ellen Thesleff, Elin Danielson-Gambogi, Venny Soldan-Brofeldt, Gunnar Berndtson, Oscar Kleineh, Santeri Salokivi, Juho Kyyhkynen, Adolf Bock, Vilho Lampi, Jussi Mäntynen, Wäinö Aaltonen, Ville Vallgren, Reidar Särestöniemi, Juhana Blomstedt, Max Salmi, Yrjö Saarinen, Ernst Mether-Borgström, Lars-Gunnar Nordström, Sam Vanni, Tove Jansson, Olli Lyytikäinen, Marika Mäkelä, Ilkka Lammi, Nanna Susi, Leena Luostarinen, Kain Tapper, Topi Ruotsalainen, Osmo Rauhala, Tommi Toija, Carolus Enckell, Nina Terno, Ahti Lavonen, Jarmo Mäkilä, Elina Brotherus, Sampsa Sarparanta, Jani Leinonen, Marjatta Tapiola, Samuli Heimonen, Pablo Picasso, Andy Warhol, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, David Hockney ja Victor Vasarely.


Kiinnostus on myös suurta muotoilijoiden Tapio Wirkkala, Alvar Aalto, Birger Kaipiainen, Rut Bryk, Kaj Franck, Oiva Toikka, Timo Sarpaneva, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Ilmari Tapiovaara, Paavo Tynell, Kyllikki Salmenhaara, Aune Siimes, Toini Muona, Michael Schilkin, Björn Weckström, Bertel Gardberg, Ritva Puotila, Dora Jung, Marianne Richter, Märta Måås-Fjetterström, Eero Saarinen, Josef Frank, Arne Jacobsen, Charles ja Ray Eames, Poul Henningsen, Gio Ponti, Gerrit Rietveld, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Isamu Noguchi, Harry Bertoia, Poul Kjærholm, David Linley, Piero Lissoni ja Le Corbusier töihin. 


Tervetuloa Hagelstamille!






26. 1. 2024


MODERN!



Hagelstam & Co:n kevään ensimmäisessä Modern-huutokaupassa on tarjolla upeita ja uniikkeja teoksia ja designia. Myynnissä on töitä mm. Reidar Särestöniemeltä, Ole Kandelinilta, Alvar Aallolta, Tapio Wirkkalalta, Gunnel Nymanilta, Rut Brykiltä, Toini Muonalta, Birger Kaipiaiselta, Eero Aarniolta, Paavo Tynelliltä, Nina Ternolta, Tapio Junnolta, Birger Carlstedtilta, Mari Rantaselta, Marjatta Tapiolalta ja Leena Luostariselta. 


Mystinen, värikylläinen maalari Reidar Särestöniemi oli yllätysten mestari. Hänen kankaansa ovat täynnä sellaista ilmaisuvoimaa ja tunteita, jotka hämmästyttävät aina katsojaa. Särestöniemen värin käyttö vahvoina ja paksuina osina saattaa toisinaan vaikuttaa jopa tukahduttavalta. Silti muotojen liike antaa kaikelle sielua ja leikkisyyttä, nostaen aiheen kankaasta esiin. Pohjoinen on aina läsnä hänen töissään; hänen kykynsä koskettaa villiä luontoa on ylivoimaista.  


Myös Ole Kandelin oli merkittävä hahmo suomalaisessa taidemaailmassa. Nuori, rohkea ja luottavainen, hän uskalsi edetä töissään sellaisella varmuudella ja itseanalysoinnilla, että työt vaikuttavat kuin muodostuneen välttämättömyydestä ja yksinkertaisesta puhtaasta muodosta. Kandelinin päättäväinen abstraktin ja universaalin etsintä valitettavasti päättyi yhtäkkiä hänen sairastuttuaan tuberkuloosiin ja menehdyttyään vain 26-vuotiaana. 


Huutokaupan näyttö on avoinna 26. - 31. 1. klo 11-17, Tehtaankatu 36. Tervetuloa!



20. 12.


HAGELSTAMIN JOULU



Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme kuluneesta vuodesta!

Joulun aikaan palvelemme Teitä seuraavasti:

22. 12. olemme avoinna klo 11-15

23. 12. - 1. 1.2024  toimistomme ovat suljettuina

Toivotamme oikein hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta!





18. 11.

KOTONA




1900-luvun alussa Helene Schjerfbeck asui äitinsä Olgan kanssa Hyvinkäällä, jonne pääkaupungissa ylirasituksesta kärsinyt taiteilija oli terveydellisistä syistä muuttanut. Kaiken tavallisuuden keskellä kuitenkin ristiriita sisäisen taiteilijanpalon ja velvollisuuksien välillä riisti Schjerfbeckiä ja sai hänet toisinaan katkeraksi. Hän kaipasi vahvasti myös rauhaa ja yksityisyyttä, jota äidin kanssa ahtaasti asuessa ei aina ollut saatavilla. Kodin työt ja arkiset askareet, äidin vanhanaikaisten vaatimusten mukaisesti, ärsyttivät Heleneä, mutta hän koetti silti hoitaa osansa, tuntien useinkin omantunnontuskia. Äiti puolestaan, joka oli omassa elämässään joutunut tyytymään osaansa, eikä voinut tavoitella omia unelmiaan, ei kenties myöskään aina ymmärtänyt tyttären vahvaa tunteenpaloa ja tämän toivetta hankkia heille ulkopuolista apua, saadakseen maalata rauhassa. Samalla äiti - kirjeenvaihdonkin perusteella - arvosti tyttären lahjakkuutta ja oli hyvin ylpeä siitä. 


Vaikka taiteilija arvosteli äitiään hivenen kärkkäästikin, 1900-luvun alussa tämä näyttäytyy hänen töissään kauniina, lempeänä ja lähestyttävänä vanhuksena. Äiti oli Schjerfbeckin läheisin, merkittävä osa hänen elämäänsä, ihminen, joka täytti hänen päivänsä. Yksinäisyys olisi saattanut olla musertavampi vaihtoehto. Teoksessa Kotona Schjerfbeck vetää yksinkertaisella viivalla täydellisen hellästi hahmon, joka on keskittynyt omaan toimeensa. Äidin hiukset ovat hivenen pörrössä, katse on suunnattu syliin. Samana vuonna maalaamassaan, Turun taidemuseon kokoelmiin jo 1904 hankitussa isompikokoisessa teoksessa äiti ompelee. Molempien töiden ilmaisu on selkeää, yksinkertaista, herkkää. Hetki on vangittu täydellisellä vähäeleisyydellä, mutta samalla siinä on jotain voimakasta, tunnelmallista ja pysäyttävää. Koko luonnosmainen teos on riisuttu kaikesta turhasta. Äiti, kaiken keskellä vain - äiti.  


Myöhemmin, vuonna 1915, Schjerfbeck maalasi itsestään omakuvan, jonka tausta on hopeasävyinen. On mahdollista ainakin jollain tasolla ajatella sitä vastaparina vuoden 1903 äiti-kuvalle, jonka tausta hehkuu hieman kullansävyisenä. 1915 Schjerfbeck oli jo 53-vuotias, ja entistä varmempi omaelämäkerrallisessa ilmaisussaan. Schjerfbeckin luomisen ydin oli ihmisyyden kuvaaminen, ja näin myöhemmin arvioituna hänen vahva ymmärryksensä ja lopultakin rakkautensa loistaa läpi Kotona-teoksen ilmaisun. 


Teos on myynnissä syksyn Classic-huutokaupassa. Lähtöhinta 100 000 euroa.

Katso lisää täältä.



17. 11. 

NUORI NAINEN VIUHKA KÄDESSÄ




"Mainitsinko, että annoin pastellin Reuterskiöldien ruotsalais-norjalaisiin arpajaisiin, kaunis kehys ja kaikkea" (Albert Edelfelt kirjeessään äidilleen Alexandralle Pariisista 31.3.1884)


Albert Edelfelt maalasi pastellityönsä Nuori nainen viuhka kädessä ateljeessaan Pariisissa, 147 avenue de Villiersillä, vuoden 1884 alussa. Hän oli aloittanut modernin pastellimaalauksen historian Suomessa 1880-luvulla ja saanut vaikutteita Rococo Revivaliksi nimetystä muotivirtauksesta. Espanjalainen taiteilija Mariano Fortuny (1838-1874) oli Pariisissa rokokootyyliin tehtyjen interiöörimaalausten suunnannäyttäjä ja useat kaupungissa vaikuttaneet italialaiset ja espanjalaiset taiteilijat maalasivatkin samalla tyylillä. Rococo Revivalin ohella Edelfelt työsti myös kustavilaisia aiheita, jotka tuntuivat luonnollisilta, ajatellen hänen perhetaustaansa. Taiteilijan isä kuului ruotsalaiseen aatelissukuun ja äiti vietti kesät Haikkoossa, nostalgisten muistojen keskellä Kiiala-sukutilalta pakkohuutokaupasta ostettujen kustavilaisten huonekalujen ympäröimänä. Rokokoo- ja kustavilaistyylisten aiheiden lisäksi Edelfelt toteutti useita directoire-aikakautta edustavia aiheita. Edelfeltin asiantuntijan Bertel Hintzen mukaan taiteilija sai vaikutteita 1700-luvun mestareista, joiden teoksia oli esillä Louvressa.


Nuori nainen viuhka kädessä on toteutettu hillityin kustavilaisin värein; harmaasinisin ja vaaleanpunaisin sävyin mustaa taustaa vasten. Nuori nainen on pukeutunut tyypilliseen rokokoopukuun, pitsinauha kaulassaan ja pitsinen päähine puuteroiduilla hiuksillaan. Tällaisia päähineitä näkee usein 1700-luvun kamarineitoja kuvaavissa töissä. Tämän tyyppisiä ​​asuja saattoi vuokrata Pariisista, lainata taiteilijoilta tai jonkun tutun teatterivaatevarastosta. Edelfeltin taiteilijakollega ja ateljeenaapuri Pariisissa, Gunnar Berndtson, oli pukenut 1700-luvun miljöissä kuvatut mallinsa vastaavanlaisiin asuihin. 1800-luvun lopulla oli viuhkojen käyttö vielä yleistä, erityisesti konserteissa ja oopperassa.


Edelfeltin tarkka viivapiirros ja väriharmonioiden tuntemus muodostavat hänen pastellitekniikkansa perustan. Bertel Hintze ei säästellyt ylistystä kuvaillessaan tätä Edelfeltistä kertovassa kirjassaan: "Figuurimaalari Edelfelt sommitteli mitä suurimmassa määrin viivan avulla, mutta koki vaikutteet ensisijaisesti valon ja värin kautta, joten hän koki pastelliliidun välittömimmäksi ilmaisukeinoksi; sen samanaikaisesti tarjoaman viivan että värin jotka vastasivat siten piirtäjän muototajua sekä maalarin intiimiä väritunnetta."


Tämän pastellin Edelfelt antoi Pariisin ruotsalais-norjalaisiin arpajaisiin ja siitä saadut varat lahjoitettiin työväelle. Arvonnan järjestänyt Lovisa Reuterskiöld oli ollut vuotta aikaisemmin Edelfeltin muotokuvamallina ja oli naimisissa Ruotsin ulkoministeriössä Pariisissa työskennelleen kamariherra, lähettiläs Lennart Reuterskiöldin kanssa.

Teksti: Marina Catani  


Teos myydään syksyn Classic-huutokaupassa, 23. 11. Lähtöhinta 170 000 euroa.

Katso esine tästä.





17. 10. 

TULEMME TURKUUN, TAMPEREELLE JA ROVANIEMELLE!


    


Mietitkö, kenen muotoilijan esineitä sinulla on?
Oletko pohtinut hopeakulhon merkintöjä tai maalauksen signeerausta?

Intendenttimme kiertävät jälleen Suomea.  Nyt sinulla on mahdollisuus
tilata asiantuntijamme maksuttomalle kotikäynnille! Vastaanotamme samalla esineitä myyntiin tuleviin huutokauppoihimme.

25. 10. Turku      Jaakko Nieminen, 040-6798 612 ja 

Thomas Luoma, 0400-011 800 

2. 11. Tampere     Kasper Hagelstam, 050-5826 203 

2. 11. Rovaniemi  Thomas Luoma, 0400-011 800

Asiantuntijoidemme yhteystiedot löydät täältä.



27. 9. 

TYNELL JA VALO




Paavo Tynellin (1890-1973) ainutlaatuiset valaisimet ovat jo usein itsessään taideteoksia. Tynellin kyky luoda esineitä, jotka olivat paitsi käytännöllisiä, myös mielikuvituksellisia, oli ylittämätön. Siksi Tynellin valaisimet kiinnostavat edelleen keräilijöitä kansainvälisesti.

Syksyn Modern-huutokaupassa on nyt myynnissä Tynellin Vaasan vanhaan postitaloon suunnittelemat valaisimet. Taito Oy:n 1950-luvulla valmistamat valaisimet koostuvat messinkirungosta ja -koristeista sekä lasikuvuista / -putkista. Viiden kappaleen kokonaisuudessa jokainen valaisin on uniikki; niissä löytyy hieman sävy- ja kokoeroja.  

Katso yhdestä esineestä lisää tästä



25. 9.

MODERNI MESTARI WARDI




Rafael Wardi (1928-2021) on kiistatta suomalaisen väritaiteen kuningas. Monen tekniikan taitajana Wardi osasi myös käsitellä aiheitaan yllätyksellisesti; piilottaen teoksiinsa näkymiä ja viestejä. Suomen Taideakatemian koulusta (Ateneumista) vuonna 1949 valmistuneen taiteilijan kerrotaan saaneen opettajaltaan Sam Vannilta yksinkertaisen ohjeen: "Tee sitä, mitä muut eivät tee."


Wardin työt ovat suomalaisille erityisen rakkaita. Iloisessa värikylläisyydessään - vahvimpana sävynä keltainen - ne tuovat syksyn ja talvenkin keskelle valoa ja riemua. Wardin töissä on aina nähtävissä jotain uutta. 

Modern-huutokaupassamme on nyt myynnissä huikea kokonaisuus Rafael Wardin teoksia. Yhteistyössä Didrichsenin taidemuseon kanssa lahjoitamme jokaiselle Wardin Modern-huutokaupastamme ostavalle asiakkaallemme ilmaisen sisäänpääsyn Didrichsenin Rafael Wardi-näyttelyyn (9.9.2023-28.1.2024)



18. 9.

SYKSYN MODERN-HUUTOKAUPAN HELMI: RUT BRYK




Taiteilija Rut Brykin (1916-1999) teokset ovat asetelmia, unikuvia, tarinoita, konstruktiota, konkretismia, tekstuuria. Määrittelyt paljastavat sen, kuinka valtavan monipuolinen ja ilmaisuaan uusimaan kykenevä tekijä hän oli. Taiteilija itse ei halunnut teoksiaan koskaan varsinaisesti selittää - toisinaan hän kertoi esineestään oikean sadun ja loi sille tarinan - vaan antoi katsojalle vapauden kokea ne omalla tavallaan. Kenties siinä piileekin Brykin suurimpia ansioita taiteilijana; hänen luottamuksensa katsojaan on niin vahva, että se sallii tulkinnat ja erilaiset näkemykset niistä. Kansainvälisesti Bryk tunnetaan erityisesti arvostettuna keraamikkona, joka suunnitteli ja valmisti niin suuria monumentaalitaideteoksia kuin vaikkapa laattojakin. Töitä hän teki esimerkiksi Arabialle ja Rosenthalille.

Hagelstamin syksyn 2023 Modern-huutokaupassa on myynnissä Brykin vaikuttava, uniikki reliefi/kaakelisommitelma, joka koostuu valkoisella ja monivärisellä lasituksella koristelluista fajanssipaloista. Siinä toistuvat erilaiset graafiset muodot, jotka on aseteltu vastakkain ja vierekkäin ja jotka vaihtavat hienovaraisesti värisävyä. Muodot ovat rauhallisen abstrakteja ja samalla ikään kuin suunniteltu olemaan liikkeessä. Teoksessa voi nähdä jo viitteitä Brykin myöhemmistä 1970-luvun töistä, kuten HAM:in kokoelmiin kuuluvasta suuresta Kaupunki auringossa-teoksesta.

"Kyseinen työ on parhaimpien Rut Brykin töiden joukossa, joita olen työurani aikana nähnyt", toteaa Hagelstamin muotoiluun erikoistunut intendentti Tuomas Rossi. "Sen monitasoinen kauneus aukeaa hiljalleen hivenen staattisen ensivaikutelman hälvetessä, katse löytää koko ajan lisää syvyyttä ja rytmiä, niin värisommitelman, kuin myös muotojen, varjojen ja pintarakenteen monitahoisuuden kautta. Abstraktien muotojen pohjalta katsojan eteen aukeaa pala palalta jotain suurempaa kuin osiensa summa. Tämän aikakauden töitä on ollut niukalti yksityisomistuksessa ja tästä johtuen niitä on harvoin tarjolla vapailla markkinoilla, joten odotan mielenkiinnolla minkälaista huomiota se saa osakseen tulevan Modern-huutokaupan puitteissa."  

Katso esine tästä.

Syksyn Modern-huutokauppa järjestetään torstaina 28. 9. klo 11.  

Huutokaupan näyttö on avoinna 22. - 27. 9. klo 11-17, Tehtaankatu 36.




7. 9.

HAGELSTAM IITTALASSA!




Askarruttaako mummolta peritty sokerikulho? Mietitkö, kenen suunnittelijan maljakko onkaan pöydälläsi? Tervetuloa tapaamaan asiantuntijoitamme Tuomas Rossia ja Thomas Luomaa, jotka tunnistavat ja arvioivat esineitä jälleen lauantaina 16. 9. klo 12-16 Designmuseo Iittalassa.

Tunnistettavaksi/arvioitavaksi voi tuoda 1-3 esinettä / henkilö.

Voit samalla myös jättää myyntiin esineitä.




23. 8.

SISÄÄNJÄTTÖ SYKSYN HUUTOKAUPPOIHIN ON NYT!




Syksy on täällä! Onko sinun aika luopua jostakin ja saada muuta tilalle? Laita kiertoon kaikki ylimääräinen, ennen kuin hankit uutta. 

Asiantuntijamme arvioivat nyt toimistollamme arkisin klo 11-17 ilmaiseksi taidetta, designia ja arvoesineitä sekä huonekaluja ja mattoja. 

Teemme myös erikseen sovitusti kotikäyntejä. Ota yhteyttä meihin ja katsotaan yhdessä, mikä olisi paras myyntihinta juuri sinun esineillesi.

Tervetuloa!



21. 6.

HAGELSTAMIN KESÄ!



Kesäaikaan palvelemme teitä seuraavasti: 

22. 6. toimistomme on avoinna klo 11-15 

23.-25.6. ja 10.-23.7. olemme suljettuna. 

Muuna aikana olemme avoinna arkisin klo 11-17. 

Hyvää kesää!



26. 5. 


HAGELSTAM MODERN - WIRKKALAN VANERI




Tapio Wirkkalan vaneriesineitä pidetään hänen tuotantonsa yhtenä keskeisimpinä töinä. Nämä esineet osoittavat Wirkkalan suurenmoisen käsityöläisen silmän ja upean esineessä nähtävän liikkeen tajun. Wirkkalan kyky käsittää tulevan esineensä muoto materiaalin kautta oli ainutlaatuista.  Hänelle oikeanlainen puumateriaali oli ensiarvoisen tärkeää; taiteilijan piti tuntea teos käsissään. 

Valtion lentokonetehtaan pääkonstruktööri Edward Wegelius (1903-1993) kehitti suomalaisten pommi- ja yksipaikkaisten hävittäjäkoneiden valmistusta puurakenteiden avulla. Hänen erikoisosaamistaan olivat vanerin ja puuviilutöiden jalostaminen ja kiinnittäminen liimaamalla. Wegeliuksen johdolla suunnitellut lentokoneiden potkurit valmistettiin Helsingissä, jossa Wirkkala sattui tutustumaan niissä käytettävään erikoisvaneriin. Taiteilija tajusi pian, että kyseisestä materiaalista oli mahdollista saada esiin niiden luonnonmukaiset muodot ja pintakuviot. Lentokonevanerissa ohuet puuviilut (yleensä koivua) kiinnitettiin yhteen liimaamalla päällekkäin. Vaaleaa vaneria vasten näkyvät tummemmat viivat ovat liimaa. 

Wegeliuksen uudenlainen tekniikka materiaalin käsittelyssä mahdollisti Wirkkalalle kolmiulotteisten teosten valmistamisen. Wirkkala apulaisineen valmistivat esineet käsin työstäen; puukolla, viilalla, kirveellä ja hiekkapaperilla. Hiominen tietyssä kulmassa paljasti teoksen viivoineen juuri sillä tavalla kuin taiteilija oli ajatellut - viivat seuraavat muotoa ja nostavat esineen liikkeeseen.  

Kevään Modernissa nyt myynnissä Tapio Wirkkalan vaikuttava vanerivati. Provenienssi on Edward Wegeliuksen perhe. Katso esine tästä





14. 4.


TULOSSA KEVÄÄN KAUNEIMMAT ESINEET!




Kevään Classic-huutokaupassamme 27. huhtikuuta on mukana suomalaisen ja kansainvälisen klassisen taiteen suuria nimiä, upeita antiikkiesineitä, huonekaluja ja koruja. 

Luettelo julkaistaan 21. 4. ja näyttö on avoinna 21.-26. 4. 

Huutokauppaan voi osallistua online LIVE-palvelussamme sekä salissa. 




1. 3.

ANTTI PAKASLAHDEN KOKOELMAA HAGELSTAMILLA



Kansainvälisesti tunnettu psykiatri Antti Pakaslahti (1942-2022) toimi skitsofrenian riskitekijöiden uraauurtavana tutkijana. Merkittävän työnsä lisäksi Pakaslahti oli harvinaisen kielitaitoinen ja tunsi hyvin etenkin Intian taidetta. Intialaisen miniatyyrimaalauksen perinteisiin tutustunut Pakaslahti hankki niitä Suomen suurimman kokoelman. Lisäksi hänen kokoelmansa sisälsi muutakin intialaista ja aasialaista taidetta ja esineistöä.

Osa Pakaslahden kokoelmasta on nyt myynnissä maaliskuun huutokaupassamme. Esineet ovat erinomaisia esimerkkejä kiinnostavasta keräilystä ja teosten syvemmästä merkityksestä. Tiibetiläiset thangkat, intialaiset vesivärityöt ja käsikirjoitukset kertovat Pakaslahden aasialaisen kulttuurin laajasta ymmärryksestä.




23. 1.

TUOLEJA JA TUOLEJA!


  


Antti Nurmesniemen Vuokolle suunnittelema 004-tuoli on aikansa legenda. Musta-valkoraidallisella Vuokon kankaalla päällystetty nojatuoli on raikas ja veistoksellinen ilmestys, ja ilahduttaa sisustuksen keskipisteenä. 

Hagelstamin toimitusjohtaja Joachim Borgströmin mukaan Nurmesniemen tuoli on erityisen kiinnostava. "Tämähän on loistava esimerkki muotoilusta,
joka on yhtäaikaa riemastuttavan leikkisää ja erinomaisen hyvin toimivaa. Tässä hauskassa tuolissa on nimittäin myös hyvä istua!"

Ron Aradin Little Heavy-tuoli on puolestaan vaikuttava esine, joka näyttää, että yksinkertainen muoto on usein se kiinnostavin. Aradin tuoli on tarkoitettukin erikoiseksi, haluttavaksi lisäksi kotiin.

"Sitä voi oikeastaan miettiä, onko se veistos vai tuoli?", kysyy Hagelstamin intendentti Jaakko Nieminen. "Joka tapauksessa on hauskaa saada myyntiin esine, jota usein ei ole huutokaupoissa näkynyt." 

Molemmat tuolit ovat myynnissä Modern-huutokaupassamme, 26. 1. 





18. 11. 

ELININ TEEPÖYDÄN ÄÄRESSÄ



Kolme naista istuu pöydän ääressä teekupit edessään. Kaikki heistä on kuvattu osittain sivusuunnasta. Sohvalla istuvan, kitaraa näppäilevän henkilön kasvot jäävät lähes kokonaan varjoon kun taas kahden muun naisen profiilit loistavat valossa. Pöydän takana istuvan henkilön katse on suunnattu huulille nostettuun kuppiin, kun taas toinen heistä keskittyy katsomaan ja kuuntelemaan kitaraa soittavaa ystäväänsä. Maalaus on tehty 1900-luvun alussa. Tuolloin taiteilija Elin Danielson -Gambogi vieraili usein Suomessa, sillä hän oli kysytty muotokuvamaalari kotimaassaan. Tullessaan hän toi mukanaan Italiassa tehtyjä maalauksia näyttelyihin ja myyntiin Suomeen. 


Elin Danielson-Gambogi tiesi jo hyvin varhain haluavansa taiteilijaksi ja aloitti opintonsa Helsingissä Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuonna 1876 vain 15-vuotiaana. Innokkaana taiteilijan alkuna hän halusi käyttää aikansa piirtämällä ja maalamalla. Isän varhaisen kuoleman jälkeen Elin muutti äitinsä ja sisarensa kanssa asumaan äidin lapsuudenkotiin. Siellä asuivat heidän lisäkseen Elinin täti, isotäti sekä eno perheineen. Lähistöllä asui lisää sukulaisia. Niinpä kotipiirissä riitti malleja. Näitä henkilöitä ikuistamalla hänestä kehittyi jo varhain hyvä henkilökuvaaja. Pöydän ääressä -aihe on tyypillinen Elin Danielson-Gambogille. Ollessaan yhdessä sukulaistensa kanssa hän mielellään maalasi heitä pöydän ääressä omiin askareisiinsa keskittyneinä. Tällainen pöydän ääreen kokoontuneiden henkilöiden kuvaaminen oli arkinen aihe. Ja arkisten aiheiden kuvaaminen oli tyypillistä realistiselle maalaussuuntaukselle, jonka salat Elin oppi Pariisin matkoillaan 1880-luvulla. 


Samaa aihetta Elin Danielson-Gambogi maalasi myös Italiassa, jonne hän muutti avioiduttuaan italialaisen taiteilija Raffaello Gambogin kanssa vuonna 1898. Suomeen ystävilleen lähettämissään kirjeissä Elin kertoi miten heidän iltahetkiinsä Italiassa kuuluivat pöydän ääreen kokoontuneet ystävät ja musisointi. Kahdessa Italiassa maalatussa pöydän ääressä -aihetta kuvaavassa maalauksessa on toisena henkilönä Elinin puoliso Raffaello Gambogi. Ja molemmissa niistä maalauksista esiintyy myös kitara, toisessa Raffaello kuuntelee ja toisessa hän soittaa sitä seuralaiselleen. Näissä maalauksissa kuuntelija nostetaan valokeilaan ja soittaja jää varjoon. Samoin tapahtuu tässä Teepöydän ääressä -maalauksessa. Näin teos korostaa kuuntelijoita, eikä soittajaa tarinan kertojana. Symboloiko maalauksessa soittaja taiteilijaa, joka varjosta kuvaa aihettaan vai onko maalaus vain teknisesti näin parempi? 


Kaikkia pöydän ääressä -maalauksia yhdistää valon kuvaaminen, joka on yksi Elin Danielson-Gambogin taiteen keskeisistä piirteistä. Häntä kiehtoi valon ja varjon välinen kontrasti. Tässä Teepöydän ääressä -maalauksessa soittajan kasvot ovat siis varjossa, mutta sylissä oleva kitara ja hänen kätensä valossa. Myös soittajan vieressä sohvalla oleva tyhjä paikka kylpee valossa ja paikan tyhjyyttä korostetaan vielä valon lisäksi tyynyllä. Ikään kuin joku seurueesta puuttuisi. Elin teki matkansa Suomeen yksin, joten tyhjä paikka voisi kuulua Italiaan jääneelle puolisolle Raffaello Gambogille. 

Teos myynnissä syksyn Classic-huutokaupassa, lähtöhinta 50 000 €. Katso työ tästä.


(Teksti: Taidehistorioitsija Virve Heininen)



2.11. 

PUUKKOJUNKKAREITA JA KERÄILYESINEITÄ

  


Suomalaiselle puukko on ollut tarvekalu, turvan tuoja ja voiman väline sekä symboli vallasta. Puukkomalleja on ryhmitelty paikkakuntien mukaan ja 1800-luvulla se auttoi legendaariseen maineeseen varsinkin eteläpohjalaisia junkkareita. Käsityötaidon näytteenä puukko on erityisen vaikuttava esine; muotoiltu niin käyttö kuin kauneus mielessä. 

Joskus sanotaan, että puukko valitsee kantajansa, mutta nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus valita puukkosi. Marraskuun huutokaupassamme 9.11. on myynnissä kokoelma puukkoja: sekä puhdetyökaluja että keräilyesineitä. Velhonhammaspuukosta kaksineuvoiseen, Rovaniemeltä Saksaan ja Norjaan.  

Puukkoluetteloon pääset tästä





2.8. 

TULOSSA TÄNÄ SYKSYNÄ


Uusi huutokauppasesonki on täällä!

Tarjoamme asiakkaillemme arviointi- ja välityspalvelua markkinoiden laajimmalla asiantuntemuksella. Autamme sekä pienemmissä että suuremmissa kokonaisuuksissa ja palvelemme myös vakuutus- ja perunkirjoitusarvioinneissa sekä kokoelmanhallinnassa. 

Halutessasi arvioinnin esineistäsi, voit tilata meidät kotikäynnille tai tulla näyttämään teoksia toimistollemme. Teemme arviointeja myös sähköpostitse, kuvien perusteella. Vastaanotamme esineitä myyntiin arkisin klo 11-17, toimistollamme osoitteessa Tehtaankatu 27.

Mikäli et pääse Helsinkiin, me tulemme luoksesi! Tänä syksynä kierrämme ympäri Suomea. Tiedustele kotikäyntiä, +358 (0)9 6877 990 tai hagelstam@hagelstam.fi 

Elokuussa ja syyskuussa vierailemme Tampereella, Turussa, Pohjanmaalla ja Uudellamaalla.

24. elokuuta    Tampere 

20. syyskuuta     Turku 

26.-27. syyskuuta      Vaasa

Kansainväliset asiakkaamme etsivät teoksia mm. taiteilijoilta Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Maria Wiik, Ferdinand von Wright, Hjalmar Munsterhjelm, Amélie Lundahl, Eero Järnefelt, Hugo Simberg, Ellen Thesleff, Elin Danielson-Gambogi, Venny Soldan-Brofeldt, Gunnar Berndtson, Oscar Kleineh, Santeri Salokivi, Juho Kyyhkynen, Adolf Bock, Vilho Lampi, Jussi Mäntynen, Wäinö Aaltonen, Ville Vallgren, Reidar Särestöniemi, Juhana Blomstedt, Max Salmi, Yrjö Saarinen, Ernst Mether-Borgström, Lars-Gunnar Nordström, Sam Vanni, Tove Jansson, Olli Lyytikäinen, Marika Mäkelä, Ilkka Lammi, Nanna Susi, Leena Luostarinen, Kain Tapper, Topi Ruotsalainen, Osmo Rauhala, Tommi Toija, Carolus Enckell, Nina Terno, Ahti Lavonen, Jarmo Mäkilä, Elina Brotherus, Sampsa Sarparanta, Jani Leinonen, Marjatta Tapiola, Samuli Heimonen, Pablo Picasso, Andy Warhol, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, David Hockney ja Victor Vasarely.

Kiinnostus on myös suurta muotoilijoiden Tapio Wirkkala, Alvar Aalto, Birger Kaipiainen, Rut Bryk, Kaj Franck, Oiva Toikka, Timo Sarpaneva, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Ilmari Tapiovaara, Paavo Tynell, Kyllikki Salmenhaara, Aune Siimes, Toini Muona, Michael Schilkin, Björn Weckström, Bertel Gardberg, Ritva Puotila, Dora Jung, Marianne Richter, Märta Måås-Fjetterström, Eero Saarinen, Josef Frank, Arne Jacobsen, Charles and Ray Eames, Poul Henningsen, Gio Ponti, Gerrit Rietveld, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Isamu Noguchi, Harry Bertoia, Poul Kjærholm, David Linley, Piero Lissoni ja Le Corbusier töihin.



1. 7.

KALERVO PALSA 75 VUOTTA


 


Surrealisti, ekspressionisti, edelläkävijä. Kalervo Palsa (1947-1987) oli taiteilija, joka loi raadollisia kuvia omasta elämästään; mielikuvituksestaan ja lukemansa innoittamana. Palsan töiden värikylläisyys yhdistyy aiheiden kummalliseen kirjoon - milloin hän maalaa Simbergmäisiä kuolema-aiheita, toisinaan Hieronymus Boschin veroisia, täynnä tapahtumia olevia teoksia. Joskus kammottavan aiheen takaa pilkistää tunnelmallinenkin kauneus. Viivat ovat vahvoja, mutta tietty maalauksellisuus tuntuu säilyvän kautta tuotannon. 

Päiväkirjassaan Palsa mainitsee 7.1. 1968 : "Tänä yönä maalaan taas. Houreitani. Tällä alueella voi löytää kokonaan uuden valtakunnan, jossa mielikuvitus voi lennellä vapaasti ja päättömästi. Tunnen rauhaa kuvatessani sieluni maailmaa, väkevää, värikylläistä ja toisaalta tyhjää."

Vuonna 2022 Palsan syntymästä tulee kuluneeksi 75 vuotta ja meillä on ilo esitellä syksyn tulevassa Modern-huutokaupassa Palsan teoksia. Jokainen niistä kertoo taiteilijan polusta ja hänen sisäisestä kamppailustaan. 





8. 6.

YRJÖ EDELMANN ENNEN PAKETTEJA




Taiteilija Yrjö Edelmann (1941-2016) syntyi Helsingissä, mutta muutti jo nuorena perheensä kanssa Ruotsiin, ja opiskeli Kuninkaallisessa Taideakatemiassa Tukholmassa. Edelmann aloitti uransa kuvittajana, piirtäen kustantaja Åhlen & Åkerlundin julkaisemien teosten kansia ja erinäisiä lehtikuvituksia. 

Edelmann sai vaikutteita esimerkiksi ranskalaisesta surrealismista ja ns. hyperrealismista, jossa arkisia esineitä käsitellään pop-taiteenomaisesti. Vähitellen hän kuitenkin siirtyi pakkaustaiteeksikin kutsuttuihin töihin; kuvaustapaan, josta tulikin lopulta Edelmannille leimallisin tyyli. 

Kesäkuun huutokaupassamme on nyt myynnissä harvinainen kokoelma Edelmannin varhaisia kuvitustöitä - mm. Veckorevyn kuvituksia sekä julkaisujen kansitöitä - joissa näkyvät kiinnostavasti ajankuvan ja tyylien muutos.  

Edelmann-kokoelman esineisiin pääset tästä.




19. 5.

MARIA WIIK KEVÄÄN CLASSIC-HUUTOKAUPASSAMME


  


Maria Wiikin pehmeä paletti ihastuttaa hänen muotokuvissaan. Naistaiteilijoista juuri Wiik työsti herkkiä muotokuvia ja tunnelmateoksia, joissa tavoitti mallin olemuksen - persoonan, eleet ja ilmeet - täydellisesti. Wiikin töissä kuvattava tuntuu olevan aidosti läsnä, maalasi hän sitten pastellitekniikalla tai öljyllä. Jo 1890-luvulla Wiikin erityisesti Ranskassa oppima realistinen kuvaustapa alkoi muuttua enemmän hämyisiä tunnelmia ja tunteita välittäväksi maalaustavaksi. Keveys ja valoisuus painottuivat ja maalaukselliset, pehmeät sävyt valtasivat työt.

Kevään Classic-huutokaupassamme on myynnissä kaksi Wiikin pastelliteosta, joissa molemmissa taiteilija on onnistunut saamaan malleistaan esiin jotain enemmän kuin tavallista. Työt ovat herkkiä ja hurmaavia ja niiden tunnelma vangitsee katsojan. Muotokuvasta meitä katselee nainen, jonka silmät säihkyvät pörröisen otsatukan alla ja joka nauraa iloisesti. Teos on kaukana vakavasta ja virallisesta kuvasta, saati sitten tyynestä ja vaatimattomasta 1800-luvun naiskuvasta. Lapsityössä nuori tyttö puolestaan kuuntelee pojan puhetta, kenties huvittuneena, kenties hieman jopa kyllästyneenä. Iltapäivän hetki interiöörissä, jossa on viittauksia 1800-1900-lukujen vaihteen muodikkaaseen japonismiin, on ilahduttavan kotoisa. 



6. 5.

ERIKOISMIES OIVA TOIKKA




Muotoilija Oiva Toikan (1931-2019) pitkälle uralle mahtui laaja tuotanto esineitä, joista suurin osa on noussut suomalaisten suosikeiksi. Sekä uniikit lasitaideteokset että sarjatuotannossa olleet esineet ovat innostaneet paitsi keräilijöitä myös tavallisiin koteihin laseja tai lautasia hankkineita kuluttajia. 

Luovana tyyppinä Toikka kykeni ideoimaan tyhjästäkin; työnteon kautta hän koki, että inspiraatio syntyy helpommin. Alettiin työstää, kokeilla, muovata. Ei tyydytty yhteen tekniikkaan tai rajoituksiin, vaan uskottiin mahdollisuuksiin, ideoihin ja varsinkin iloon. Spontaanius ja luottavaisuus siihen, että onnistutaan, kulkivat käsi kädessä. 

Toikan teoksista on nyt myynnissä kevään Modern-huutokaupassamme paitsi hänen rakastettuja lintujaan, myös Pro Arte-esineitä ja kuutioita sekä persoonallisia taidelasiveistoksia. Lake Palace-veistos on yksi Toikan huikeimmista luomuksista. Se esittelee muottiin puhallettuja pieniä kuutioita, joista jokainen sisältää oman, uniikin pienoismaailmansa, ja jotka on koottu yhteen veistokseksi. 

Kolmiosainen lasiveistos, kannu, on puolestaan teatraalisen hauska työ, jossa erilaiset tekniikat kohtaavat. Molemmat lasiveistokset ovat täysin uniikkeja ja erittäin harvoin myynnissä.

Oiva Toikan töiden iloiset tarinat avautuvat varsinkin sille, joka jaksaa tarkastella niitä - eri kulmista, eri valossa, eri tilanteissa. Niiden mielikuvituksellinen ote ilahduttaa ja tekniset oivallukset vaikuttavat uskomattomilta. 

Oiva Toikka oli todellakin täydellinen erikoismies.






25. 4.

KUNINKAALLISTEN KORUSUUNNITTELIJA JA SIRPA SELÄNNE HAGELSTAMILLA UKRAINAN HYVÄKSI



Kultaseppä, korutaiteilija Pia Westerberg on yhdistänyt voimansa jalometalliyritys K.A. Rasmussenin ja koruvalimo K. Raiskisen kanssa Ukrainan puolesta. Lopputuloksena on kaunis sterlinghopeaa oleva Rauhankyyhky-koru, josta neljä numeroitua kappaletta myydään nyt Hagelstamin Modern-huutokaupassa toukokuussa. Myynnin tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Suomen Punaiselle Ristille ja Ukrainan avustustyöhön.

Kauniit linnut ovat olleet läsnä Pia Westerbergin töissä ennenkin; hänet tunnetaan erityisesti Swan-korusta, jonka Suomen valtio lahjoitti 2003 Ruotsin kruununprinsessa Victorialle, tämän ollessa valtiovierailulla maassamme. Nyt myynnissä olevan Rauhankyyhkyn muoto on yksinkertainen ja ajaton. Koru välittää meille universaalin viestin hyvyydestä ja toivosta. 

Myynnin erityislähettiläänä toimii Sirpa Selänne. Hänellä ja Westerbergillä on ensimmäiset, numeroimattomat korut. Huutokaupassa myynnissä olevat korut ovat numeroituja kappaleita.





1. 4.

LEGENDAARINEN LADY DIOR NYT HAGELSTAMILLA!




Kun Walesin prinsessa Diana vieraili Pariisissa vuonna 1995, Lontoon Great Ormond Streetin lastensairaalan hyväksi järjestetyn hyväntekeväisyysillallisen vuoksi, halusi presidentti Chiracin vaimo Bernadette lahjoittaa hänelle jotain sellaista, joka kertoisi ranskalaisuudesta ja erityisesti tyylistä. Hän päätyi valitsemaan Diorin muotitalosta upouuden, juuri markkinoille tulossa olevan käsilaukun, jota siihen mennessä oli talossa kutsuttu lempinimellä Chouchou, suosikki. Laukku ojennettiin prinsessalle hänen vieraillessaan Chiracien kanssa Cézannen näyttelyssä Grand Palais'ssa.

Prinsessa Diana ihastui laukkuun ja hänet kuvattiin usein tilaisuuksissa se kädessään. Laukku tunnetaan ns. cannage-koristelusta, rottinkia mukailevasta tikkauksesta, joka perustuu Christian Diorin kotona Avenue Montaignella olevien tuolien rottinkiselkänojiin.

Virallisesti laukku nimettiin Princesseksi, mutta sitä kutsutaan yleisesti Lady Dioriksi, tietenkin Dianan kunniaksi. Laukun muita tunnettuja käyttäjiä ovat olleet mm. toisen entisen presidentin vaimo Carla Bruni, Monica Bellucci ja Marion Cotillard.


Harvoin nähty valkoinen Lady Dior on nyt myynnissä huhtikuun huutokaupassamme.

Tutustu laukkuun tästä.





8. 3.

WOMEN ARTISTS!




Leena Luostarinen, Tove Jansson, Nanna Susi, Nina Terno, Christina Snellman, Eva Cederström, Kirsi Neuvonen, Mari Rantanen, Marika Mäkelä, Outi Heiskanen, Essi Renvall, Sigrid Schauman, Ina Colliander, Elvi Maarni, Gunnel Nyman, Aune Siimes, Saara Hopea, Heljä Liukko-Sundström... 


Rakkaalla naisella on monta nimeä. Kiinnostavimmat naistaiteilijat ja -muotoilijat jälleen esillä Hagelstamilla maaliskuussa! Näyttö on avoinna 11.-16.3., osoitteessa Tehtaankatu 36. Tervetuloa ihastumaan!




15.2.

NAISTAITEILIJAT HAGELSTAMIN KEVÄÄSSÄ




Vastaanotamme nyt myyntiin teoksia ja esineitä kiinnostavilta suomalaisilta ja kansainvälisiltä naistaiteilijoilta, maaliskuussa järjestettävään huutokauppaamme.  

Tällä hetkellä asiakkaamme etsivät mm. Helene Schjerfbeckin, Maria Wiikin, Amélie Lundahlin, Venny Soldan-Brofeldtin, Hanna Paulin, Sigrid Hjerténin, Sigrid Schaumanin, Vera Nilssonin, Elsa Beskowin, Siri Derkertin, Eva Cederströmin, Marjatta Tapiolan, Leena Luostarisen, Riitta Nelimarkan, Laila Pullisen, Eila Hiltusen, Rut Brykin, Kyllikki Salmenhaaran, Toini Muonan, Francesca Mascitti-Lindhin, Uhra-Beata Simberg-Ehrströmin, Märta Måås-Fjetterströmin, Eva Anttilan, Dora Jungin, Aino Aallon, Lisa Johansson-Papen, Gunnel Nymanin, Saara Hopean, Vivianna Torun Bülow-Hüben ja Efva Attlingin töitä.

Tarjoamme markkinoiden laajimman asiantuntijuuden ja parhaan ja luotettavimman huutokauppatavan!

Ole yhteydessä asiantuntijoihimme, ja tiedustele arviota.
Toimistomme on avoinna arkisin klo 11-17. Tervetuloa!




31.1. 2022

RUT BRYK MODERN-HUUTOKAUPASSA




Yli 50 vuotta Arabian taideosastolla työskennelleen keramiikkataiteilija Rut Brykin (1916-1999) värikkäät teokset ilahduttavat aina keräilijöitä.

Modernin muotoilun edelläkävijänä tunnettu Bryk loi esineitä, joissa materiaali yhdistyy teosten tarinallisuuteen ja sävyt korostavat tunnetilaa, jonka teos onnistuu luomaan katsojassa. Brykin töiden ominaispiirteitä ovat niiden oivaltavuus, herkkyys ja taianomainen tasapaino tyylin ja koristeellisuuden välillä.

Brykin hieno teos, portti Sienan katedraalista, on 1950-luvulta. Sen siniset ja turkoosit sävyt ovat yksinkertaisen puhtaat ja rauhoittavat. Työssä saattaa nähdä myös viittauksia Ishtarin portin siniseksi lasitettuihin tiiliin ja syyrialaisen keramiikan  turkoosiin väriin ja kuviota. 

Katedraalin portti on myynnissä Modern-huutokaupassamme. Lähtöhinta 5000 euroa. 

Huutokauppa järjestetään 4.-10.2. Voit osallistua siihen ennakkotarjouksilla online, puhelimitse, salissa tai LIVE-palvelussamme huutokaupan aikana. Näyttö on avoinna 4.-9.2., arkisin klo 11-19, viikonloppuna klo 11-17, Tehtaankatu 36.




25.11. 

   ALBERT EDELFELTIN VAIKUTTAVA MATALEENA




Classic-huutokauppamme helmi on harvinainen Albert Edelfeltin Mataleena-kuva.

Syksyllä 1890 Albert Edelfelt maalasi teoksensa Kristus ja Mataleena (kuuluu Ateneumin kokoelmaan) perheen kesäpaikassa Haikkoossa Porvoon lähellä. Hän jäi maalle palvelijoiden kanssa lokakuussa, saadakseen vangittua kylmän, kirpeän syyspäivän kultaisten lehtien kanssa, kun ensilumi satoi. Vaimo Ellan, Erik-pojan kanssa, oli Saaren kartanossa [Tammelassa] ja Edelfeltin äiti Alexandra, Annie- ja Berta-sisarten kanssa Helsingissä. Perhe sai siellä tulla toimeen ilman palvelusväkeä, sillä taiteilija tarvitsi heitä malleiksi maalaukseensa; puutarhurimestari Ekman seisoi Kristuksena ja kalastajantytär Ida Mataleenana. Kerrotaan, että Idan sulhanen oli hukkunut, mutta sen tyttö myöhemmin kielsi. Tarinaa vahvistaa joka tapauksessa hänen kykynsä eläytyä suruun kyynelsilmin. 

Aihe on otettu Elias Lönnrotin Kantelettaresta, Kalevala-eepoksen sisarteoksesta, joka on saneltu 1840. Albert Edelfelt tilasi Kantelettaren äidilleen kesällä 1889 Porvoosta, kun tämä oli vierailulla vaimon perheen tilalla Saaren kartanossa. Omilla käännöksillään ja muilla ajan ruotsinkielisillä tulkinnoilla Lönnrot halusi nostaa esille kulttuuriaarteina suomalaisen kansan laulujen sanarikkauden. Aihe Kristukseen ja Mataleenaan löytyy Kantelettaren kolmannen kirjan viidennestä laulusta. Mataleenan vesimatka on jopa käännetty Mataleenan lauluksi. Aihe löytyy Raamatusta, jossa syntinen nainen Maria Magdalena pesee Jeesuksen jalat katumustekonaan. Kantelettaren mukaan hän oli tappanut kolme poikaansa ja koska Jeesus tiesi tämän, hän halusi sovittaa syntinsä. Tämä raamatullinen tarina elää katolisessa maailmassa useina versioina ja Pariisissa La Madeleinen kaunis kirkko on omistettu hänelle, seikka, joka tietenkin sopi Edelfeltiin, sillä hän maalasi aiheensa asettaakseen sen näytteille ns. Uuteen salonkiin Pariisissa 1891. Suomessa nämä runot elävät edelleen Ritvalan Helka-lauluissa ja -juhlissa. 

"Mitäs puhut Suomen sulha, Suomen sulha, maiten orja, Isäni ikuinen paimen, Ruotiruovoilla elänyt; Kalanpäillä kasvaellut, Karjalaissa kaskismaissa!" "Sis mä lienen Suomen sulha, Suomen sulha, maiten orja. Isäsi ikuinen paimen, Ruotiruovoilla elänyt, Kalanpäillä kasvaellut, Karjalaissa kaskismaissa; Ellen elkesi sanelen." "Sano kaikki, minkä tieät!" "Kussas kolme poikalastas?- Yhen tuiskasit tulehen, Toisen vetkasit vetehen, Kolmannen kaivoit karkeeseen. /.../ Mataleena neito nuori Rupes vasta itkemähän, Itki vettä kiulun täysi, Kiesuksen jalat pesevi, Hiuksillansa kuivoavi:/.../" 

Albert Edelfeltin kiinnostusta kuvittaa Kanteletar voidaan selittää pariisilaisesta perspektiivistä. Kiinnostus symbolistisiin aiheisiin, erityisesti eri maiden muinaiseen runouteen, oli herännyt niin Englannissa mm. Ofelia-myytin myötä kuin Tanskassakin Fritz von Uhden (1848-1911) Jeesus-kuvauksista nykyaiheena tavallisten kansalaisten keskellä. Edelfelt kirjoittaa kirjeessä 1890, että Uhde on jo maalannut Vuorisaarnan, joten sitä motiivia hän ei voinut valita. Uhde, kuten monet muut 1800-luvun taiteilijat, jatkoivat vanhojen mestareiden jalanjäljissä. Teemaa noli me tangere (älä koske minuun) olivat kuvanneet taiteilijat keskiajalta lähtien, kuten Fra Angelico, Tizian ja Poussin. Edelfeltin luonnoskirjoissa näkyy, että myös hän harkitsi laittaa polvistuneen Mataleenan nykimään Jeesuksen pukua, ikonografisten noli me tangere-esikuvien mukaan. 

Öljymaalaus Mataleenan pää II on toinen kahdesta tunnetusta muotokuvasta, jotka esittävät Magdaleenaa. Ensimmäinen versio Mataleenan pää I, joka on luonnosmaisempi, kuuluu Lauri ja Lasse Reitzin taidesäätiön museon kokoelmiin Helsingissä. Nyt myynnissä oleva versio on kuulunut taidehistorioitsija, filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston estetiikan professori Eliel Aspelin-Haapkylän (1847-1917) kokoelmaan. Aspelin-Haapkylä tutki taidetta ja keskiaikaisia kirkkoja. Maalaus näkyy hänen kotonaan Merilinnassa, Neitsytpolun ja Merikadun kulmatalossa, otetussa 1900-luvun alun valokuvassa. 

Kirjallisuus: B. Hintze, Albert Edelfelt, Helsingfors 1942-44, luettelonro 552. Hanne Selkokari, Kalleuksia Isänmaalle, Eliel Aspelin-Haapkylä taiteen keräilijänä ja taidehistorioitsijana, SMYA 115 FFT, Vammala 2008

Kiitämme tekstistä ja asiantuntija-avusta Marina Catania.




25. 10. 

SAM VANNIN MESTARILLINEN TEOS 

MODERN + URBAN ART:issa



Sam Vannin (1906-1992, vuoteen 1941 Samuel Besprosvanni) 1950-luvun teokset lukeutuvat eurooppalaiseen konkretismiin. Vannin geometriset, abstraktit työt ovat muodon ja värin yhteistyötä.  Rauhallinen viivan asettelu, toisiaan tukevat sävyt ja kyky yhdistää pintastruktuuri ja syvyysvaikutelma on Vannin tuotannolle ominaista. 

Vuonna 1952 päivätty sommitelma edustaa vaikuttavaa abstraktismia, tuloillaan olevaa merkittävää muutosta suomalaisen kuvataiteen maailmassa. Vanni kykeni rikkomaan rajoja ja osoittamaan, että ei-esittävyydellä saatettiin päästä kiinnostavampaan lopputulokseen kuin perinteisellä maalaustavalla. 

Modern + Urban Art -huutokauppa järjestetään 28.10., alkaen klo 13. 




27. 9. 

WOMEN ARTISTS - NANNA SUSI






Nanna Suden (1967-) paksujen värikerrosten muodostamat, mystisyyteen taipuvaiset teokset ovat suomalaisen nykytaiteen keskeisimpiä ja tunnetuimpia töitä. Susi tekee viivasta vahvan, teosta kannattelevan ominaisuuden, jonka avulla kykenee lisäämään siihen täydellisen ainutlaatuista, ekspressiivistä voimaa. Mielikuvituksellisuus on luontevasti läsnä ja puhuttelee katsojaa. 

Sävyt saattavat olla yllättäviä, ensi näkemältä yhteensopimattomiakin, jotka kuitenkin vaikuttavat täydellisen harkituilta. Kuvien rakenteessa näkyy kiinnostavia värikontrasteja, eivätkä työt ole rajoittuneita.  Suden teosten pinnat näyttävät siltä, kuin ne olisi jaettu osiin. Silti kokonaisuus on vapautunut, liikkuva, lähes ei-esittävä. 

Suden tuotannosta myynnissä on nyt viisi teosta Women Artists -huutokaupassamme, vuosilta 2002-2012. 




8.6.

NAISTAITEILIJAMME TULEVAT JÄLLEEN!




Järjestimme ensimmäisenä Pohjoismaissa viisi vuotta sitten naistaiteilijoiden töihin keskittyvän huutokaupan. Myynti oli suurmenestys sekä myyjien että ostajien kannalta, joten olemme iloisia voidessamme tarjota seuraavan Women Artists-huutokaupan syyskuussa 2021.

Vastaanotamme nyt myyntiin naistaiteilijoiden maalauksia, muotoilua, keramiikkaa, lasitaidetta, huonekaluja, koruja. Ole yhteydessä asiantuntijoihimme arviointia ja sisäänjättöä varten!

(Maria Wiik, Unikko, myyntihinta 15 000 euroa)



2.6.

KIINAN KEISARIN VATI TEKI ENNÄTYKSEN!



Hagelstam & Co:n kevään Classic-huutokaupassa myytiin Kiinan keisari Qianlongin (1711-1799) lohikäärmevati; 1700-luvulta peräisin oleva posliinivati, joka on merkitty keisarin omalla sinettimerkillä. Vadin luvattomasta käytöstä rankaistiin aikoinaan kuolemalla. Keisari oli tunnettu paitsi hallitsija- ja sotataidoistaan myös runoudestaan. Hänen kerrotaan kirjoittaneen elämänsä aikana yli 40 000 runoa.  Esine on kulkeutunut Suomeen 1950-luvulla, jolloin sen osti suomalaisen kauppavaltuuskunnan jäsen itselleen. Siitä lähtien keisarin vati on ollut perheen hallussa, heidän tietämättään sen todellisesta historiasta tai arvosta.

"Keisarillisia, kiinalaisia posliiniesineitä näkyy äärettömän harvoin. Tällaisen aarteen löytäminen sai kyllä kokeneenkin asiantuntijan innostumaan" sanoo toimitusjohtaja Joachim Borgström. 

Vadista tulikin sekä kallein koskaan Suomessa myyty keramiikkaesine, että kiinalainen posliiniesine.  Lähtöhinta oli 30 000 euroa, mutta yli kymmenminuuttisen huutokilpailun päätteeksi myyntihinta nousi kaikkiaan 367 000 euroon. 


 




29.3.

HUGO SIMBERGIN UNOHDETTU MESTARITEOS - 

ESILLÄ ENSI KERTAA 90 VUOTEEN!




Symbolistina ja fantasiamaisten kuvien tekijänä tunnetun Hugo Simbergin (1873-1917) eräs rakastetuimmista etsauksista on Talvitie I. Harva kuitenkaan tietää, että grafiikkatyö perustuu Simbergin tunnelmalliseen talvimaalaukseen. 

Simberg oli otettu vuonna 1898 Taiteilijaseuran jäseneksi ja seuraavana vuonna hänet valittiin Viipurin Taiteenystävien Piirustuskoulun opettajaksi. Tämä oli merkityksellistä aikaa; Simberg oli kehittynyt valmiiksi taiteilijaksi ja pitänyt läpimurtonäyttelynsä. Edessä oli myös matka Kaukasukselle, ainakin tapaamaan veljeä, rautatieinsinööri Carl Alexanderia, joka oli Tbilisissä vastaamassa rautatieverkon rakentamisesta. 

1800-luvun lopussa kuolema- ja piruaiheet olivat jo saavuttaneet jalansijaa Simbergin tuotannossa, mutta suuri yleisö ei vielä juurikaan ymmärtänyt niitä. Symbolismi alkoi hiipiä taiteilijan töihin, varsinkin, kun jo 1894 Alexandra-täti oli kehottanut nuorta maalaria lopettamaan vanhanaikaiset taideopinnot, kannustaen uskaltautumaan uudelle symbolismin tielle. 

Maaliskuussa 1899 Simberg matkusti Vuoksen rannalle Antreaan, jossa hän maalasi Kuukaupin kylässä maisemia. Kirjeissään hän ihastelee, miten ei ole koskaan nähnyt niin kauniita talviaamuja. Hänen mukaansa valo kimmeltää lumella kuin kristalleina, eikä hän kykene katsomaan sitä.  Antreassa Simberg maalasi Pappilanniemen, joka esittää yksinäisen matkaajan, ahkiota vetävän hevosen kanssa talvisella jäällä, taustanaan kaukaisuudessa kohoava mäki ja kylmässä säässä iltaan hämärtyvä päivä. Teos on kiinnostavan moderni ja yksinkertainen, jopa pikkutarkka kuvaus talvipäivästä. Maiseman tyyneys on tyypillistä Simbergin turhista eleistä riisutulle ilmaisulle. Muutamilla viivoilla ja tarkkaan harkituilla sävyillä on saatu aikaan eleetön ja samalla vaikuttava työ. 

"On hienoa saada myyntiin kauan piilossa ollut teos Simbergin parhaalta ja kiinnostavimmalta kaudelta. Teoksesta löytyvät taiteilijan kaikki hienoimmat elementit ja siinä korostuu suomalainen sielunkuva talvesta; karua maisemaa ja samalla ymmärtävää suhtautumista luontoon", iloitsee Hagelstam & Co:n toimitusjohtaja Joachim Borgström.

Työ on ostettu suoraan Simbergiltä ja ollut saman perheen omistuksessa siitä lähtien. Se on viimeksi nähty julkisesti Karjalan taidenäyttelytoimikunnan näyttelyssä Viipurissa vuonna 1931. 

Teos on myynnissä kevään Classic-huutokaupassa. Lähtöhinta 25 000 euroa.

Kiitämme asiantuntija-avusta Helena Ruuskaa.



24.3. 

CLASSIC-HUUTOKAUPAN HELMIÄ: GALLEN-KALLELAN MERKITTÄVÄ MAISEMA TULOSSA MYYNTIIN




Akseli Gallen-Kallelan taiteessa 1880-luku merkitsi jo suurten teosten ja teemallisesti kiinnostavien aiheiden aikaa. Akka ja kissa, Démasquée, ensimmäinen Aino-triptyykki, Saunassa. Nuori Gallen-Kallela oli osoittanut olevansa huomionarvoinen ja persoonallinen maalari: hänen töitään esiteltiin myös Pariisin Salongissa (Salon de la Société des artistes français), johon taiteilija osallistui vuosina 1886, 1888 ja 1889. Gallen-Kallela oli opiskellut niin Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä kuin Pariisissa Académie Julianissa ja taiteilija Fernand Cormonin yksityisateljeessakin. Hänen maalaustapansa nojasi ranskalaiseen naturalismiin, mutta samalla se oli uljaan persoonallinen ja siveltimenkäytöltään vapaa.

Järvinäköala vuorelta (Mäntästä) on tunnelmallinen kuva luultavasti keväisestä päivästä, jolloin aurinko jo lämmittää, mutta vastarannan puut ovat vielä lehdettömiä. Auringonvalo on kuvattu mestarillisesti, männynrunkojen välistä siintävä vesi ja kauempana näkyvä vaara toistavat sinisen ja vihreän eri sävyjä, luoden niistä harmonisen ja levollisen kokonaisuuden. Samalla teoksen kompositio on kuitenkin mielenkiintoisen dramaattinen; etualan kalliot tuovat tukea katsojalle, joka saa ihastella silmänräpäystä taiteilijan elämässä. Hetken ajan katsoja seisoo Gallen-Kallelan vieressä, tyyntä vettä katselemassa. Teoksessa on myös nähtävissä selviä viitteitä taiteilijan päättäväisestä pyrkimyksestä kansallisromantiikkaan ja jylhään maisematulkintaan. 

Mäntän ja Keuruun seutu oli Gallen-Kallelalle tuttua. Hän vietti siellä pitkiäkin aikoja, erityisesti talven ja kesän 1887, jolloin työsti mesenaattinsa ja ystävänsä kauppaneuvos Gustaf Adolf Serlachiuksen muotokuvaa. Oletettavasti Gallen-Kallela maalasi tuolloin seudulta myös ainakin maisemaluonnoksia ja kansanelämänkuvauksia. 

Gallen-Kallelan taidetta tutkineen akateemikko, professori Onni Okkosen mukaan Gallen-Kallelan katse "näki syvemmälle, sisäisempään, symboliseen todellisuuteen. Sivistyksellisesti hän oli ylempänä ympäristöään ja saattoi katsella sitä kauempaa ranskalaisesta horisontista - pohjoismaisena symbolisoivana romantikkona." 

Järvinäköala on teoksia, jotka aloittavat taiteilijan tuotannossa polun kohti uusia Kalevala-aiheisia maalauksia ja vahvasti symbolisia töitä, merkittävien suomalaisuuden kuvien tielle. Kullervon kirouksen, Palokärjen ja Paanajärven paimenpojan kuusamolaisesta taustasta voi löytää muistumia Järvinäköalaan, perisuomalaisen maiseman äärelle. Akseli Gallen-Kallela oli taiteilija, jonka luomisvoima sysäsi alkuun suomalaisen realismin ja kansallisromantiikan. Hän itse myönsi, että "[...] koko minun elämäni on siveltimessäni..." Taiteilija, jota on myöhemmin pidetty jopa suomalaisista maalareista suurimpana, koki voimakkaasti, että hänen tehtävänsä oli maalata symboliikkaa ja luoda kuvakieltä rakastamalleen kansalle.

Teos tulee myyntiin merkittävästä yksityiskokoelmasta. Lähtöhinta 120 000 euroa.

Työlle on tehty EDXRF-tutkimus. Kiitämme asiantuntija-avusta Gallen-Kallelan museota.

Näyttelyt:

Luonnon heijastuksia - Akseli Gallen-Kallelan maisemataidetta, Gallen-Kallelan Museo, Tarvaspää 1980.

Gallen-Kallelan museon 25-vuotisjuhlanäyttely, Tarvaspää 1986.

Suomi siveltimellä, Gallen-Kallelan Museo, Tarvaspää 1993.

(Teksti: Johanna Lindfors)



12.2.

SISÄÄNJÄTTÖ HUUTOKAUPPAAN



Sinulla on nyt mahdollisuus jättää esineitäsi arvioitavaksi ja myytäväksi Classic-huutokauppaamme. Tarjoamme nopeimman ja luotettavimman kansainvälisen myyntivaihtoehdon.  Mikäli et pääse Helsinkiin, olemme keväällä tulossa arvioimaan ympäri Suomen. Tiedustele kotikäyntiä joko puhelimitse, 09-6877 990 tai hagelstam@hagelstam.fi.

Arvioimme huhtikuussa Turussa, Tampereella, Pohjanmaalla ja Uudellamaalla.

Asiakkaamme etsivät tällä hetkellä erityisesti teoksia mm. taiteilijoilta Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Maria Wiik, Ferdinand von Wright, Hjalmar Munsterhjelm, Amélie Lundahl, Eero Järnefelt, Hugo Simberg, Ellen Thesleff, Elin Danielson-Gambogi, Venny Soldan-Brofeldt, Gunnar Berndtson, Oscar Kleineh, Santeri Salokivi, Juho Kyyhkynen, Adolf Bock, Vilho Lampi, Jussi Mäntynen, Wäinö Aaltonen ja Ville Vallgren. 

Ulkomaisista taiteilijoista kiinnostavat mm. Ilja Repin, Ivan Aivazovski, Konstantin Korovin, Julius Klever, Konstantin Makovsky, Ivan Shishkin, Alexandre Benois, Ivan Kramskoi, Isaac Levitan, Natalia Goncharova, Konstantin Gorbatov ja Andrei Jegorov. 

Lisäksi kiinnostavat venäläisten hovihankkijoiden hopea-esineet, mm. Fabergé, ikonit, keisarillisen posliinitehtaan, Popovin ja Gardnerin laadukkaat posliiniesineet, kiinalainen arvoposliini, militaria-esineet kuten kunniamerkit, mitalit ja miekat sekä matot.



1.2.

TOVE-BUUMIA, SATUMAAILMAN LUMOA JA MAAILMANENNÄTYSHINTOJA



Hagelstam & Co järjesti torstaina 28.1.2021 vuoden ensimmäisen Modern + Urban Art-huutokaupan. Myynnissä oli modernia taidetta, nykytaidetta, huippudesignia ja urbaania taidetta. 

Poikkeuksellisena aikana, jolloin kotona vietetty aika korostuu, tarvitaan elämään kauneutta, iloa ja ripaus taikaa. Birger Kaipiaisen vaikuttavien keramiikkatöiden mielikuvitusrikkaat tarinat ja tunnelmat kiehtovat keräilijöitä sukupolvelta toiselle. Kaipiaisen teosten kysyntä oli jälleen huipussaan; myynnissä oli jopa 15 teosta, joiden myyntihinnat vaihtelivat 260 euron ja 19 000 euron välillä.

Myös Paavo Tynellin lumihiutaleet - messinkiset suomalaisen taidekäsityön helmet - kiinnostivat taas. 13 kappaleen eränä myydyt irtonaiset, Tynellin suunnittelemaan legendaariseen valaisimeen tarkoitetut lumihiutaleet myytiin yhteensä 6500 eurolla. Näin yhden kauniin lumihiutaleen arvoksi tuli huimat 500 euroa!

Tove-buumi ei lopu! Suomen kenties rakastetuimman taiteilijan, Tove Janssonin tyyni asetelma nousi 24 000 euroon. Teos on hieman ranskalaisvaikutteinen, tyylikkään moderni sinisävyinen maalaus, jossa syklaamien taustalla näkyy vilaus kaupunkikuvaa. 

"On hienoa, että ihmiset ymmärtävät, että Tove Janssonin taiteilijuus ei ole vain muumeja. Tove oli hyvin taitava kuvaamaan erilaisia tunnelmia ja välittämään modernia elämää katsojalle", muistuttaa toimitusjohtaja Joachim Borgström. 

Illan jännittävin huutokilpailu koettiin suomalaisen ekspressiivisen taiteen La Grande Damen, Leena Luostarisen upean Leopardi-teoksen myynnissä. Työ oli esillä nyt ensimmäistä kertaa neljäänkymmeneen vuoteen - teos oli näytteillä vuonna 1981 Galleria Sculptorissa järjestetyssä taiteilijan läpimurto-näyttelyssä. Sieltä hankittu maalaus on ollut siitä lähtien yksityiskokoelmassa, josta se tuli myyntiin. Teoksesta tuli kallein koskaan myyty Luostarinen, maailmanennätyshinnalla 55 000 euroa. 

Illan lopuksi myytiin Urban Art-kategorian teokset. Maailmanluokan trendi, urban art, katutaide, innosti ostajia. Työt menivät hienosti kaupaksi, osaksi suomalaisia ja kansainvälisiä yksityiskokoelmia. 




26.1.

URBAN ART



Urbaania taidetta pidetään tällä hetkellä yhtenä nykytaidekentän keskeisenä ja merkittävänä ilmiönä. Urbaanien taiteilijoiden, katutaiteen ja graffitin kautta keskustelu taidemaailmassa on avautumassa. Kannanotot, rohkeat kokeilut, taiteen ymmärtäminen uudella tavalla - kaikki se on Urban Artin ansiota.  

Hagelstam & Co järjestää edelläkävijänä Suomessa nyt toista kertaa Urban Art-huutokaupan, osana modernia myyntiämme. Esillä on 15 taiteilijaa, joilla on luonnetta ja kykyä rikkoa rajoja ja tuoda yhä kiinnostavampaa taidetta yksityiskokoelmiin.

Luetteloon pääset tästä.



23.1.

LEOPARDI



Ekspressionistisen taiteen tunnetuimpia suomalaisia nimiä, professori, Pro Finlandia-palkittu Leena Luostarinen (1949-2013) tunnetaan erityisesti mystilliseen ilmaisuun taipuvista, suurikokoisista maalauksistaan, joissa on omaelämäkerrallisuutta ja sävyihin perustuvaa kauneutta. 

Luostarisen teoksissa tunnelma ylittää muodon ja ylväät kissaeläimet kiinnittävät huomion. Katsoja ei voi olla pohtimatta yhtäläisyyttä Luostarisen kissahahmojen ja muinaisten egyptiläisten uskomusten välillä. Kissa symboloi egyptiläisille pyhyyttä - ihmisen pyhää yhteyttä jumaliin. Samalla uskottiin niiden suojelevaan voimaan. 

Modern + Urban Art-huutokaupassa myynnissä on Luostarisen vaikuttava "Leopardi". Teos on nyt esillä ensimmäistä kertaa neljäänkymmeneen vuoteen. Se on hankittu aikoinaan vuonna 1981 Luostarisen läpimurtonäyttelystä Galleria Sculptorista, ja kuulunut siitä lähtien yksityiskokoelmaan, josta se tulee myyntiin. Sarjan teoksia kuuluu mm. Kiasman kokoelmaan

Lähtöhinta 20 000 euroa.



11.1.

AHTI LAVONEN JA HOPEATEEMAISET MUODOT



Ahti Lavosen (1928-1970) informalistisen taiteen hopeakausi alkoi 1960-luvulla. Pelkkiin valkoisen eri sävyihin väsyneenä Lavonen innostui erityisesti avaruusajan kehityksestä ja universaalista taidekäsityksestä. Värisymboliikka oli keskeistä Lavosen tuotannolle ja esteettisten arvojen korostamisen ohella kiinnostavaa oli materiaalin kautta tapahtuva sisäinen elämys. Jaana-lehden haastattelussa vuonna 1969 Lavonen painotti kuvataiteen merkitystä välittäjänä avaruuden ja maassa olevan ihmisen välillä. Hopeaiset sävyt olivat hänen mielestään erityisesti ajankuvaa. 

Hopeateemaisessa maalauksessa väripintojen vaihteleva rytmi tuo teokseen tyyntä syvyyttä. Maalauksen pinta on epätasainen - siinä yhdistyvät rosoinen rusehtava, hopean kirkkaus ja yksinkertaiset viivat. Informalismille tyypillisesti katsojan vuorovaikutus Lavosen teoksen kanssa on merkittävää. Katsoja voi löytää yhtymäkohtia itseensä ja reflektoida optimistista kuvaa.

Teos myydään Modern + Urban Art-huutokaupassamme 28.1. 

Lähtöhinta 25 000 euroa.




4.1.2021

SISÄÄNJÄTTÖ MODERN + URBAN ART



Haluamme aina tarjota kiinnostavimman myyntivaihtoehdon, positiivisen huutokauppakokemuksen ja ystävällisimmän palvelun. 

Asiantuntijamme ovat Suomen johtavia osaajia ja nyt sinulla on mahdollisuus varata heiltä ilmainen kotikäynti tai arviointitapaaminen toimistollemme. Voit lähettää kuvia myös sähköpostitse. 

Tällä hetkellä etsimme taidetta, designia, kiinnostavia huonekaluja, valaisimia ja koruja sekä mattoja tulevaan Modern + Urban Art-huutokauppaamme tammikuussa.  Ota yhteyttä asiantuntijoihimme! Sisäänjättö on avoinna 8.1. asti.

Yhteystiedot löytyvät tästä .




14.12.2020

JOULU HAGELSTAM & CO:LLA



Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme kuluneesta vuodesta!

Huolimatta poikkeuksellisesta tilanteesta, olemme olleet iloisia voidessamme palvella Teitä normaalisti.  Vuoden aikana olemme myyneet ennätyksellisen määrän taidetta, designia ja antiikkia.  Alkavana vuonna järjestämme edelleen suosittuja kuukausihuutokauppojamme ja kiinnostavia teemahuutokauppoja, sekä klassiseen ja moderniin taiteeseen keskittyviä myyntejä.  

Joulunaikaan palvelemme Teitä seuraavasti:

23.12.-3.1.2021  Toimistomme ovat suljettuina

4.-5.1. Avoinna klo 11-17

6.1.  Suljettu

7.-8.1.  Avoinna klo 11-17

Toivotamme oikein hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta!



26.11.2020

MINUN VALINTANI ON...




Hagelstam & Co:n toimitusjohtaja ja asiantuntija Joachim Borgström pitää Classic-huutokaupassa myynnissä olevasta Helene Schjerfbeckin "Tyttö kansallispuvussa"-teoksesta, joka on maalattu vuonna 1879.

Suomen kenties kansainvälisesti tunnetuin taiteilija, Helene Schjerfbeck (1862-1946) maalasi 1870-luvun lopulla useita vaikuttavia tutkielmia ja historiakuvia. "Tyttö kansallispuvussa" esittää taalainmaalaista Kans-Karinia, herkän ja hieman ujonoloista neitoa. Helene opiskeli tuolloin Adolf von Beckerin yksityisakatemiassa ja osoitti jo suurta potentiaalia: hänet palkittiin kolmannella palkinnolla Suomen Taideyhdistyksen Dukaattikilpailussa.

"Schjerfbeckissä kiinnostaa hänen muuntautumiskykynsä, vähän kuin Picassossakin", Borgström muistuttaa. "Taiteilija hallitsi mestarillisesti erittäin klassisena pidetyn tavan maalata ja kykeni samalla kehittymään hyvin moderniksi taitajaksi. Tämä työ on ihanan raikas maalaus, ja jo näin varhaisessa vaiheessa on nähtävissä reippaampi ote kuin monella aikalaisella, aavistus modernista luonnosmaisuudesta."

"Tyttö kansallispuvussa"-teoksen lähtöhinta on 25 000 euroa.

Katso esine tästä.




25.11.2020

MINUN VALINTANI ON...




Hagelstam & Co:n intendentti Tero Metsärinta valitsi suosikikseen Classic-huutokaupan esineistä Emil Cedercreutzin hauskan koiraveistoksen.

Kuvanveistäjä, aatelissukuinen vapaaherra Emil Cedercreutz (1879-1949) opiskeli Suomen ensimmäisellä kuvanveistäjäkoulutuksen linjalla taideakatemiassa. Taideopintojaan hän jatkoi myöhemmin myös ulkomailla, mm. Pariisissa, jossa vaikuttui esimerkiksi Auguste Rodinin töistä. Cedercreutzin veistotekniikalle tyypillistä oli luonnosmainen ote. Hänet tunnetaan erityisesti hevospatsaistaan ja hänen eläinhahmonsa ovat eläviä ja kiinnostavia. Kerrotaan itse marsalkka Mannerheimin todenneen, että "Kuka tahansa pystyy veistämään minut, mutta vain Emil Cedercreutz pystyy veistämään hevosen alleni."

"Cedercreutzin harvinainen koira-patsas on mainio esine", Tero Metsärinta hymähtää. "Koiraihmisenä sitä arvostaa kovasti lahjakkaan taiteilijan silmää ja kykyä kuvata eläintä. Sitä paitsi, taiteen on tarkoitus myös ilahduttaa ja sitä tämä veistos tekee!"

Veistoksen lähtöhinta on 1300 euroa. 

Katso esine tästä.




24.11.2020

MINUN VALINTANI ON...




Hagelstam & Co:n intendentti Tuomas Rossin valinta Classic-huutokaupan tarjonnasta on von Wrightin vaikuttava lintumaalaus, "Metsäpyyt". Työ on maalattu 1887.

von Wrightin sisarusparven nuorin, Ferdinand (1822-1906), sai opastusta lintumaalaukseen isoveljeltään Magnukselta. Ahkeraksi maalariksi ja piirtäjäksi osoittautunut Ferdinand oli samanaikaisesti spontaani ja tarkka tekijä, jonka värisävyt hehkuivat luonnonmukaisuutta. 

Ruotsissa Wilhelm-veljensä luona 1830-40-lukujen vaihteessa Ferdinand oppi öljyväritekniikan ja kotimaahan palattuaan alkoi maalata määrätietoisesti myös muita kuin lintuaiheita. Ferdinandin muotokuvat ja maisemat sekä kiinnostavat asetelmat vaikuttavat historiallisilta laatukuvilta; tuokioilta ja tunnelmilta. Eläinmaalaukset pysyvät kuitenkin aina Ferdinand von Wrightin taiteen keskiössä. Klassisissa lintumaalauksissaan hän kuvaa vaikuttavasti ja hienostuneesti eläinten elämää. Dresdeniin vuonna 1858 suuntautuneen opintomatkan jälkeen Ferdinand keskittyi lintutöihin ja loi teoksia, joissa esiintyvät erityisesti peto- ja riistalinnut. 1860-luvulla syntyi joukko teeri- ja metsoaiheita ja ideat toistuvat myöhemmässäkin tuotannossa.

"Von Wrightin veljesten kiinnostus luontoon on käsinkosketeltavaa", pohtii Rossi. "Ferdinand oli selvästi seurannut lintujen elämää luonnossa ja tunsi ornitologiaa hyvin. Teoksessa on myös erityisen hieno ja tunnelmallinen tausta."

"Metsäpyiden" lähtöhinta on 15 000 euroa.

Katso esine tästä .




26.10.2020

PALA SUOMALAISEN VALON HISTORIAA!




Hagelstam & Co:n syksyn Nordic Lights -valaisinhuutokauppa esittelee Paavo Tynellin suunnittelemat lumoavat seinälampetit.  Rauman 1916 perustettu elokuvateatteri Titania tuhoutui talvisodassa helmikuussa 1940 ja uuteen Iso-Hannun elokuvateatterirakennukseen tilattiin valaisimet Tynelliltä ja Taito Oy:ltä. Tulos on uskomattoman mielikuvituksellinen; kiertyvin lehvin muodostetut lampetit, joissa on kauniit lasikuvut.  

Lisäksi myynnissä on mm. Lisa Johansson-Papen, Alvar Aallon, Ben af Schulténin ja Ilmari Tapiovaaran valaisimia.

Huutokaupan näyttö on avoinna Tehtaankatu 36:ssa, 23.-28.10., arkisin klo 11-19 ja viikonloppuna klo 11-17. Huutokauppa järjestetään torstaina 29.10., alkaen klo 15. 

Lue lisää kotisivuiltamme tai tiedustele 09- 6877 990 tai 

hagelstam@hagelstam.fi . 





30.9.2020 

POHJOISEN VALON KAUNEUTTA HAGELSTAM & CO:LLA!





Pohjoinen valo on käsite; ainutlaatuinen ilmiö. Kesällä valo huuhtelee yli Suomen, eikä aurinko laske pohjoisessa. Talvella hämäryys kietoo koko maan ympäri ja asunnoissa loistaa ihmisen valmistama valo.  

Hagelstam & Co:n Nordic Lights-teemahuutokauppa esittelee valaisimia eri vuosikymmeniltä, tunnettujen muotoilijoiden töistä uudempiin nimiin. Kaikille on kuitenkin yhteistä erityisen hieno valaisun - valon - kohtaaminen ja sen muovaaminen yhä kiinnostavammaksi, kauniimmaksi ja vaikuttavammaksi. Muotoilun kautta on vangittu pohjoisen valo, joka on huikeampaa kuin missään muualla maailmassa. 

SInulla on nyt mahdollisuus jättää myyntiin valaisimia. Haemme kiinnostavia esineitä mm. Paavo Tynelliltä, Lisa-Johansson Papelta, Alvar Aallolta, Heikki Turuselta, Harri Koskiselta ja Eero Aarniolta. 

Ole yhteydessä asiantuntijoihimme ja tiedustele lisää myyntimahdollisuuksista.  

Huutokauppa järjestetään torstaina 29.10. 2020, alkaen klo 15. 




18.9.2020 

PERINTEIDEN YLITTÄJÄ CHADWICK 

MODERN + URBAN ARTISSA!




Brittiläisen kuvanveistäjä Lynn Russell Chadwickin (1914-2003) näkemys taiteesta oli hivenen mystillinen - hän uskoi taiteilijan voimaan löytää mielikuvituksellisesta tulkittavaa. Alunperin arkkitehdiksi opiskellut Chadwick vaikuttui Jacob Epsteinin teoksista ja ajautui enemmän kuvanveistoa kohti. Hänet palkittiin vuonna 1956 kansainvälisellä kuvanveistäjäpalkinnolla Venetsian biennaalissa, seitsemän muun nuoren brittiläisen veistäjän kanssa.  

Chadwick tuli tunnetuksi abstraktiin nojautuvasta ilmaisusta ja arkkitehtonisesta otteestaan. Teokset ovat usein pronssia tai muuta metallia ja niissä esitetyt hahmot ovat särmikkäitä ja vahvoja. Monumentaalisuus on läsnä, vaikka teoskoko olisi pieni.  Lynn Chadwickin teoksia löytyy mm. MoMan, Tate Galleryn ja Centre Georges Pompidoun kokoelmista. 

Syksyn Modern + Urban Art-huutokaupassa Hagelstam & Co:lla on nyt myynnissä kansainvälisesti merkittävän Chadwickin kiinnostava, kubismista muistuttava figuriini. Lähtöhinta 16 000 euroa. 

Katso esine luettelossa tästä .




14.9. 2020

NELJÄ ASKELTA KORUIHIN



1. Edelläkävijöiden rannekoru

Uskalla erottautua! Korut ovat mahdollisuutesi heijastaa persoonaasi ympärillesi. Rannekoru on henkilökohtainen valinta ja sillä voit viestittää itsellesi tärkeitä asioita. Rannekoru lepää myös valtimon päällä, joka kuljettaa verta sydämestä käteen - symboloiden sitä, kuinka sydämesi on yhteydessä tekoihisi.

2. Helmen uusi tuleminen

Himmeästi hohtava helmikoru on ollut kautta aikain kaunotarten suosiossa ja se kertoo kantajastaan kaiken. Venäjän tsaari Nikolai II antoi aikoinaan tyttärilleen syntymäpäivälahjaksi helmen, ja kun nämä tulivat täysi-ikäisiksi, oli heillä koossa kaunis helminauha. Muistathan myös, että helmet saavat hohteensa iholtasi. Mikäli unohdat käyttää niitä, nukahtavat helmesi sameiksi. Sinä siis olet aina olennainen osa helminauhaasi.

3. Timantit ovat ikuisia

Timantti symboloi puhtautta ja täydellisyyttä, ja sillä ajatellaan myös olevan hengellisiä voimia. Timanttia on usein pidetty avioparin keskinäisen rakkauden ja uskollisuuden merkkinä. Mutta timantin voi hankkia myös itselleen - koruna se on voittamaton ja ajaton.

4. Neiti Aika

Täydellisyyttä tavoitteleva, palkittu sveitsiläinen kellovalmistaja Baume & Mercier uskoo naisen ainutlaatuisuuteen. Heidän kelloissaan eleganssi on aina yhdistynyt innovatiiviseen muotoiluun. Naisellisessa rannekellossa on ajattomuutta ja samalla uniikki tyyli. Baume & Mercierin tuotanto on eettistä ja yritys on myös Responsible Jewellery Councilin jäsen.

Syyskuun kuukausihuutokaupassa nyt myynnissä kiinnostava valikoima koruja!

Koruluetteloon pääset tästä .




12.8.2020

KURKISTA NAIVISTIEN MAAILMAAN!




Ihanat, jännittävät, kummalliset naivistit! Hagelstam & Co:n elokuun huutokaupoissa on myynnissä kuratoitu kokonaisuus naivistitaiteilijoiden tunteikasta ja ilahduttavaa taidetta.

Vastareaktiona ylenpalttiselle estetisoinnille ja analyyttiselle taiteelle syntynyt naivismi on taidesuuntaus, jonka keskeisiä tekijöitä ovat myös itseoppineet taiteilijat. Ilmaisun aitous, rehellisyys ja yksinkertaisuus on naivismin kulmakiviä. Kuitenkin naivismi lähenee jo taidesuuntauksena surrealismia, kommentoidessaan todellisuutta fantasiamaisella tavalla. Naivistitaiteilijat ohittavat kuvakerronnan säännöt ja luovat rohkeasti taidetta, joka ilahduttaa. Ilmaisun rikkaus on usein ällistyttävän laajaa: naivismista jokainen katsoja löytää itselleen jotain.

Elokuussa Hagelstam & Co:n naivisteja ovat mm. Heikki Huotari, Veikko Sirén, Raija Nokkala, Pertti Ylinen, Jorma Turtiainen ja  Nikolai Lehto

Tule etsimään omasi ja ilahduta läheisiäsi satumaisella maailmalla! 




13.5. 2020

MODERNIN TAITEEN HUIPUT HAGELSTAM & CO:N KEVÄÄN MODERNISSA!




Hagelstam & Co:n kevään kansainvälinen Modern-huutokauppa järjestetään toukokuussa. Myynnissä on taidetta ja designia viideltä vuosikymmeneltä. Huutokauppamme tarjoaa harvinaisia teoksia, jotka ovat merkityksellisiä ja kiinnostavia kokoelmahankintoja. Näihin esineisiin kannattaa sijoittaa!

Huutokauppa järjestetään 19.5. alkaen klo 15, ja siihen on mahdollisuus osallistua salissa, reaaliajassa kotisivuillamme LIVE:n kautta tai puhelimitse. Vastaanotamme myös ennakkotarjouksia normaalisti.  Voitte varata puhelinlinjan olemalla yhteydessä joko 09-68 77990 tai hagelstam@hagelstam.fi


Näyttö

Näyttö on avoinna osoitteessa Tehtaankatu 36, 13. -18.5., arkisin klo 11-19 ja viikonloppuna klo 11-17. Tervetuloa tutustumaan! Huomaattehan ystävällisesti, että tämän hetken rajoitusten mukaan näytössä voi olla korkeintaan viisi henkilöä samanaikaisesti. Pahoittelemme tästä mahdollisesti aiheutuvaa vaivaa!

Intendenttimme auttavat mielellään, mikäli teillä on kysyttävää esineistä. Voitte myös pyytää lisäkuvia kohteista. 


Maksu ja lunastus

Voitte maksaa huutonne kätevästi etukäteen ennen lunastusta tilisiirron tai Svea/Maksuturva -sovelluksemme kautta. Sen löydätte omilta Hagelstam -sivuiltanne kohdasta "Laskut". 

Lasku/tilisiirto lähetetään myös sähköpostitse huutokaupan jälkeen. Lunastus tapahtuu vallitsevia säädöksiä noudattaen osoitteessa Tehtaankatu 27,  20. ja 22.5. klo 11-17 (viisi asiakasta kerrallaan). 

Ilmoitattehan ystävällisesti etukäteen, mikäli tulette noutamaan useampaa esinettä ja kohdetta, jossa on aikaa vievää pakattavaa. Säilytämme myös kohteita poikkeuksellisesti kuluitta sopimuksen mukaisesti. Lasku tulee kuitenkin suorittaa eräpäivään mennessä. Voitte kysyä meiltä myös kohteiden kuljetuksesta ja lähettämisestä.




25.4. 2020


TOUKOKUUN KUUKAUSIHUUTOKAUPPAMME



(Göran Augustson, Sommitelma, lähtöhinta 500 euroa)


Seuraava huutokauppamme järjestetään tiistaina 5. ja keskiviikkona 6. päivä toukokuuta, molempina päivinä klo 15 alkaen. Huutokauppa järjestetään suljetuin ovin, mutta siihen on mahdollisuus osallistua reaaliajassa kotisivuillamme LIVE:n kautta. Myös ennakkotarjousmahdollisuus toimii kuten aiemmin. Tässä huutokaupassa ei ole puhelinhuudoille alarajaa, joten voit halutessasi osallistua huutokauppaamme helposti myös puhelimitse. Huomaathan kuitenkin, että puhelinlinjoja per kohde on rajoitettu määrä.  Varaa linja olemalla yhteydessä joko 09-68 77990 tai hagelstam@hagelstam.fi


Näyttö

Näyttö järjestetään tällä kertaa ainoastaan kotisivuillamme. Intendenttimme auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla on kysyttävää esineistä. Voit myös pyytää lisäkuvia kohteista. 


Maksu ja lunastus

Haluamme tehdä lunastuksesta asiakkaillemme helpon: toivomme mahdollisimman monen maksavan huutonsa etukäteen ennen lunastusta tilisiirron tai Svea/Maksuturva -sovelluksemme kautta. Sen löydät omilta Hagelstam -sivuiltasi kohdasta "Laskut". Lasku/tilisiirto lähetetään sinulle myös sähköpostitse huutokaupan jälkeen. Lunastus tapahtuu vallitsevia säädöksiä noudattaen osoitteessa Tehtaankatu 27,  6.-8.5. klo 11-17 (viisi asiakasta kerrallaan). Ilmoitathan ystävällisesti etukäteen, mikäli tulet noutamaan useampaa esinettä ja kohdetta, jossa on aikaa vievää pakattavaa. Säilytämme myös kohteita poikkeuksellisesti kuluitta sopimuksen mukaisesti. Lasku tulee kuitenkin suorittaa eräpäivään mennessä. Kysy meiltä myös kohteiden kuljetuksesta ja lähettämisestä.



27.3. 2020


TOIMISTOMME OVAT SULJETTUNA 30.3.-13.4., MUTTA PALVELEMME TEITÄ PUHELIMITSE JA SÄHKÖPOSTITSE

Hagelstam & Co seuraa tarkasti Suomen hallituksen ja terveysviranomaisten suosituksia, ja haluamme huolehtia siitä, että toimintamme vastaa kaikkia tämän hetkisiä vaatimuksia. Työntekijöidemme ja asiakkaittemme turvallisuus on etusijalla. Olemme nyt ottaneet huomioon uudet säädökset, samoin kuin tarkentaneet vastuutamme kansainvälisen taidekaupan keskeisinä toimijoina. Vallitsevasta tilanteesta johtuen ovemme ovat suljettuina 30.3.-13.4. Voit kuitenkin hoitaa kaikkia huutokauppoihin liittyviä asioita kanssamme puhelimitse ja sähköpostilla.


HUHTIKUUN HUUTOKAUPAT

Seuraavat huutokauppamme järjestetään tiistaina 7. ja keskiviikkona 8. päivä huhtikuuta, molempina päivinä klo 15 alkaen. Huutokauppa järjestetään suljetuin ovin, mutta siihen on mahdollisuus osallistua reaaliajassa kotisivuillamme LIVE:n kautta. Myös ennakkotarjousmahdollisuus toimii kuten aiemmin. Tässä huutokaupassa ei ole puhelinhuudoille alarajaa, joten voit halutessasi osallistua huutokauppaamme helposti myös puhelimitse. Huomaathan kuitenkin, että puhelinlinjoja per kohde on rajoitettu määrä. Varaa linja olemalla yhteydessä joko 09-6877990 tai 

hagelstam@hagelstam.fi


NÄYTTÖ

Näyttö järjestetään tällä kertaa ainoastaan kotisivuillamme. Intendenttimme auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla on kysyttävää esineistä. Voit myös pyytää lisäkuvia kohteista.


MAKSU JA LUNASTUS

Haluamme tehdä lunastuksesta asiakkaillemme helpon: toivomme mahdollisimman monen maksavan huutonsa etukäteen ennen lunastusta tilisiirron tai Svea/Maksuturva -sovelluksemme kautta. Sen löydät omilta Hagelstam -sivuiltasi kohdasta "Laskut". Lasku/tilisiirto lähetetään sinulle myös sähköpostitse huutokaupan jälkeen. Lunastus tapahtuu vallitsevia säädöksiä noudattaen osoitteessa Tehtaankatu 27, 8.-9.4. klo 11-17 (viisi asiakasta kerrallaan). 

Ilmoitathan ystävällisesti etukäteen, mikäli tulet noutamaan useampaa esinettä ja kohdetta, jossa on aikaa vievää pakattavaa. Säilytämme myös kohteita poikkeuksellisesti kuluitta sopimuksen mukaisesti. Lasku tulee kuitenkin suorittaa eräpäivään mennessä. Voit tiedustella meiltä myös kohteiden kuljetuksesta ja lähettämisestä.


Tiedustelut ja lisätiedot:

Toimitusjohtaja Joachim Borgström, 040-555 1334, borgstrom@hagelstam.fi

09-68 77 990, hagelstam@hagelstam.fi

Kevätterveisin, varovaisuutta noudattaen,

Hagelstam & Co



15.3. 2020


TOIMITUSJOHTAJAN TERVEHDYS.


Hyvät asiakkaat!

Tämän hetkinen tilanne maailmassa on haastava, kohdatessamme maailmanlaajuisen terveydellisen uhan. Hagelstam & Co seuraa tarkasti THL:n suosituksia ja meille asiakkaiden sekä henkilökunnan hyvinvoinnin varmistaminen on tärkein asia.  Haluamme edelleen tarjota teille palvelujamme, samalla kun pidämme huolta siitä, että toimimme epidemian suhteen vaaditulla tavalla. 

Pyrimme palvelemaan teitä parhaamme mukaan ja tarjoamaan huutokauppoja ja arviointimahdollisuuksia niin netin välityksellä kuin henkilökohtaisestikin. Toimipisteemme Tehtaankadulla ovat avoinna normaalisti arkisin klo 11-17. Ilmoitamme mahdollisista muutoksista.  Seuraavat huutokauppamme järjestetään huhtikuussa; kuukausihuutokaupat 7.-8.4. ja Classic, militaria ja numismatiikka -erikoishuutokauppa 23.4. Olethan yhteydessä meihin, tiedustellaksesi lisää myynti- ja arviointimahdollisuuksista. 

Tällä hetkellä käytännöllinen tapa osallistua huutokauppoihin on ennakkotarjouksilla, puhelimitse tai LIVE:nä kotisivuillamme. 

Huutokauppoihin liittyen autamme myös mielellämme erilaisten kuljetusvaihtoehtojen kanssa tänä haastavana aikana.

Toivotan kaikille hyvää kevättä!


Joachim Borgström








11.2.2020


HELENE SCHJERFBECKIN LAHJA SÄVELTÄJÄ ERKKI MELARTINILLE 


Hagelstam & Co:lla on ilo esitellä kevään Classic-huutokaupan helmi, yhden maailman rakastetuimman modernin taiteilijan, Helene Schjerfbeckin kuva kukkivasta omenapuusta. Schjerfbeckin tunnelmallinen ja tunnistettavan omalaatuinen maalaustyyli on hurmannut yleisön yhä uudelleen. Nyt myyntiin tuleva teos on aavistuksenomainen, herkkä esitys alkukesän maisemasta. Työssä hehkuvat vaaleat, pehmeät värisävyt, jotka sekoittuvat toisiinsa ja puuterimaiseen valoon, ja luovat vaikutelman lumoavasta hetkestä lämpimänä päivänä. Kukkiva omenapuu-teoksen toisella puolella on harjoitelma maalaukseen Halkopoika, joka kuvaa Hyvinkään naapurinpoikaa, Einari Sahrmania (Mäkinen?).


Helene Schjerfbeck maalasi teoksen 1910-luvulla, jolloin ilmaisuvoimainen, luonnosmainen tyyli oli alkanut kehittyä hänelle luontaiseksi kuvaamistavaksi.  Johtavan Schjerfbeck-tutkija Leena Ahtola-Moorhousen mukaan teos lähetettiin todennäköisesti taiteilijaa ihailleelle säveltäjä Erkki Melartinille ennen vuotta 1917. Melartin oli paria vuotta aikaisemmin toivonut saavansa jonkin luonnoksen Schjerfbeckiltä, ja luultavasti taiteilija oli jo 1915 lahjoittanut hänelle teoksen Nuori tyttö (Tutkielma kuvakudokseen).


Kukkiva omenapuu-teos tulee myyntiin kevään Classic-huutokaupassa, 5.3. 2020.

Lähtöhinta 100 000 euroa.







6.2.2020


CLASSIC-HUUTOKAUPAN SISÄÄNJÄTTÖ MENEILLÄÄN NYT!


Hagelstam & Co'n Classic-huutokauppa on aina tuonut laadukkaita ja erityisen haluttuja esineitä suuren yleisön hankittavaksi. Tänä keväänä myyntiin tulee jälleen asiantuntijoidemme kuratoima kokonaisuus 1700-luvulta 1900-luvun alkuun saakka.  


Sisäänjättö huutokauppaan on parhaillaan menossa; viimeinen sisäänjättöpäivä on 14. helmikuuta, Tehtaankatu 27 & 36. Mikäli toivot kotikäyntiä, ole yhteydessä asiantuntijoihimme. Yhteystiedot löytyvät täältä


Asiakkaamme etsivät töitä mm. taiteilijoilta ja valmistajilta kuten Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Elin Danielson-Gambogi, Maria Wiik, Pekka Halonen, Hugo Simberg, Amélie Lundahl, Eero Järnefelt, Ellen Thesleff, veljekset von Wright, Ivan Aivazovsky, Konstantin Korovin, Konstantin Makovsky, Nikolai Makovsky, Valentin Serov, Ilya Repin, Alexey Bogoljubov, Petr Petrovich Vereschagin, Ivan Shishkin, Boris Kustodiev, Pavel Fedotov, Fabergé, Vladimir Morozov, Pavel Ovchinnikov, Ivan Khlebnikov, Paul Buhre.


Tervetuloa Hagelstamille, arvioituttamaan esineesi! Olemme myös tavattavissa Turussa 10.2. ja Vaasassa 10.-11.2. 







25.11.2019


HAGELSTAMILLA UUSI TOIMITUSJOHTAJA!


Hagelstam & Co:n uutena toimitusjohtajana on aloittanut marraskuussa 2019 taidealan kansainvälisesti tunnettu ammattilainen, asiantuntija ja keräilijä Joachim Borgström. 

Borgström on toiminut alalla melkein 25 vuotta, niin yrittäjänä kuin huutokauppa-asiantuntijanakin. Hän on ollut mukana Suomen suurimmissa taidemyynneissä ja kartuttanut tunnettuja kokoelmia. 
"On ilo tulla taloon, jolla on pitkät perinteet ja hyvä maine, sekä innostusta luoda uusia toimintatapoja", kertoo Borgström. "Huutokaupat taitavat olla veressäni, sillä olen koko elämäni ollut niiden kanssa tekemisissä, joko keräilijänä ja ostajana tai sitten asiantuntijana."

Joachim Borgström arvioi erityisesti suomalaista ja kansainvälistä taidetta, hopeaa, koruja ja huonekaluja. Voitte olla yhteydessä häneen 

borgstrom@hagelstam.fi

 tai 040-555 1334 ja tiedustella myös kotikäyntiä. 











25.11.2019 


HAGELSTAM 40 -JUHLAHUUTOKAUPPA MENESTYS! 


Hagelstam & Co järjesti lauantaina 23.11. 40-vuotisjuhlahuutokaupan, joka herätti huomattavaa kiinnostusta - ja huutokauppasali oli jälleen aivan täynnä ostajia. Laadukas taide, design ja arvoesineet sekä huonekalut kiinnostivat myös kansainvälisiä asiakkaita, jotka osallistuivat huutokauppaan niin online kuin puhelimessakin. 

Hagelstamin uutena toimitusjohtajana juuri aloittanut Joachim Borgström toimi meklarina ja kiitteli huutokaupan tunnelmaa. "Hagelstam tunnetaan tällä alalla erityisen ystävällisestä palvelusta, ja siitä, että me tarjoamme edelleen vasarahuutokauppamahdollisuuden. Oli hauskaa huomata, että juuri sitä asiakkaat haluavat."

Suomalaisen taiteen saavutetut myyntihinnat olivat hyviä, joka osoittaa, että kysyntää on edelleen tunnetuilla nimillä ja teoksilla, joilla on jo taustaa ja historiaa. Huutokaupan nousijoita olivat  mm. Reidar Särestöniemi, Vilho Lampi, Juhani Linnovaara, Ferdinand von Wright, Amélie Lundahl, Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen. Kansainvälisistä huippunimistä kiinnosti mm. vietnamilais-ranskalaisen taiteilijan Vu Cao Damin seesteinen tytönkuva, joka nousi huutokilpailun jälkeen reippaasti ja meni ulkomaiselle ostajalle.   

Henrik Wigströmin Fabergélle suunnittelema surukoru herätti niin ikään suurta kiinnostusta ostajissa kansainvälisesti. Koru päätyi lopulta yksityisen keräilijän kokoelmaan. 
 

Sydämelliset kiitoksemme kaikille asiakkaillemme 40 vuoden ajalta! 






17.11. 2019 


Hagelstamilla tavataan!


Tervetuloa Hagelstam 40 -Juhlahuutokaupan näyttöön keskiviikkona 20-11- klo 18, Tehtaankatu 36. Järjestämme asiakastilaisuuden, jossa keskustelemme taiteesta, laadusta ja taiteilijuudesta, Millainen on laadukas teos? Mitä esineeltä vaaditaan, että se kestää aikaa ja kiinnostaa yleisöä vielä vuosikymmentenkin jälkeen? Kuka on taiteilija? 


Keskustelemassa ovat Marjatta Sarpaneva ja J. O. Mallander.


Marjatta Sarpaneva on tunnettu muotoilijalegenda Timo Sarpanevan puolisona ja muusana, sekä pitkäaikaisena työtoverina. Marjatta Sarpaneva on uutterasti dokumentoinut taiteilijan elämää, suunnittelua tai työtapoja. Hänen ansiostaan myös muotoilun tekniikka ja vaativuus ovat tulleet tutuiksi suurelle yleisölle.


Taiteilija, muusikko ja kriitikko J. O. Mallander tunnetaan särmikkäästä ja rajoja rikkovasta tavasta lähestyä taidetta. Mallander on toiminut niin taidearvostelijana ja toimittajana kuin kansainvälisesti tunnettuna taiteentekijänäkin. Mallanderin teoksissa ovat läsnä mm. käsitteellisyys, itämainen mystiikka ja vapaudenkaipuu.


Tarjoilua.

Lisätietoja: johanna.lindfors@hagelstam.fi 


Hagelstam 40 -Juhlahuutokaupan katalogiin pääset tästä.











11. 11.2019


HAGELSTAM & CO JUHLII MARRASKUUSSA!


Suomen vanhin huutokauppatalo Hagelstam & Co viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlaansa. Järjestämme sen kunniaksi lauantaina 23. 11.  juhlahuutokaupan, jossa on myynnissä suomalaista ja kansainvälistä taidetta, muotoilua ja arvoesineitä. 


Luettelo julkaistaan kotisivuillamme perjantaina 15.11. ja näyttö on avoinna 16.-22.11. osoitteessa Tehtaankatu 36, viikonloppuna klo 11-17 ja arkipäivisin klo 11-19.  Tervetuloa!


Hagelstam & Co perustettiin vuonna 1979, kun taiteen tuntija ja keräilijä Wenzel Hagelstam halusi tuoda Suomeen kansainvälisen huutokauppamallin. Maineemme luotettavimpana huutokauppatalona perustuu laajaan osaamiseemme, avoimuuteemme ja ystävälliseen palveluun. Haluamme aina keskittyä henkilökohtaiseen kohtaamiseen ja taata jokaiselle asiakkaallemme laadukkaan kokemuksen.   Palvelemme paitsi vanhempia keräilijöitä, myös uuden polven ostajia ja myyjiä, jotka haluavat tutustua taidemaailmaan. Myyntiprosenttimme on markkinoiden paras ja voimme aina tarjota parhaimman mahdollisen myyntikanavan.


Asiantuntevat intendenttimme löytävät juuri sinulle sopivan tavan myydä tai ostaa taidetta. Teemme kotikäyntejä sekä hoidamme niin vakuutus- kuin perunkirjoitusarviointejakin. Järjestämme suosittuja arviointipäiviämme ympäri Suomea. Autamme mielellämme myös isommissa kokonaisuuksissa. Hagelstam & Co'n intendentit laativat tarvittaessa myös kirjallisia arvioita ja dokumentointeja. Arvioimme esineet joko kuvien perusteella sähköpostitse tai postitse, paikan päällä toimistollamme tai kotikäynnillä. Avustamme myös museoita ja vakuutusyhtiöitä ja autamme yksityisten ja julkisten kokoelmien hallinnassa.

Ole meihin yhteydessä ja tiedustele lisää palveluistamme! 

Intendenttien yhteystiedot löytyvät täältä.









1. 11. 2019

TULE TAPAAMAAN MEITÄ TAMPEREELLA JA TURUSSA!


40-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi kierrämme Suomea arvioimassa esineitä. Asiantuntijamme ovat tavattavissa seuraavaksi Tampereella ja Turussa.  Etsimme jatkuviin huutokauppoihimme niin arvotaidetta, designia kuin sisustusesineitä ja huonekalujakin. Teemme mielellämme myös kotikäyntejä - ota meihin yhteyttä arviointi@hagelstam.fi tai 09-68 77990.


6.11. klo 11-14 TAMPERE, Café Milavida, Näsilinna.

7.11. klo 11-14 TURKU, Turun Taidemuseo, Aurakatu 26. 

Tervetuloa!


Arvioimme esineitä myös kuvien perusteella, joita voitte lähettää sähköpostitse suoraan asiantuntijoillemme. Yhteystiedot löytyvät tästä


Muistattehan rekisteröityä samalla uutiskirjeemme saajaksi. Näin kuulette ensimmäisenä ajankohtaisista tapahtumista ja julkaistavista luetteloista. 





















Ajankohtaista

Ajankohtaista