29.3.

HUGO SIMBERGS GLÖMDA MÄSTERVERK -

VISAS FÖRSTA GÅNGEN PÅ 90 ÅR!Mest känd som en symbolist och skapare av fantasiliknande bilder, en av Hugo Simbergs mest älskade etsningar är Vintervägen I. Men få har varit medvetna om att det grafiska arbetet baseras på Simbergs atmosfäriska vintermålning.

Simberg hade antagits till konstnärsföreningen 1898 och året därpå valdes han till lärare i Wiborgs Konstvännernas ritskola. Detta var en betydande period i hans liv; Simberg hade vuxit till en riktig konstnär och hållit sin genombrottutställning. Framför honom låg också en resa till Kaukasus för att träffa sin bror, järnvägstekniker Carl Alexander, som var i Tbilisi och ansvarade där för byggandet av järnvägsnätet.

I slutet av 1800-talet hade teman som döden och djävulen redan fått fotfäste i Simbergs produktion, men publiken hade fortfarande liten förståelse för dem. Symboliken började krypa in i konstnärens verk, särskilt när moster Alexandra redan 1894 uppmanade den unga målaren att överge sina gammaldags konststudier och uppenbarligen uppmuntrade honom till symbolismens väg.

I mars 1899 reste Simberg till floden Vuoksens strand i Sankt Andree (Kamennogorsk), där han målade landskap i byn Kuukauppi. I sina brev beundrar han de vackra vintermorgnarna. Enligt Simberg, skimrar ljuset i snön som kristaller och han förmår sig inte titta på det. I Sankt Andree målade Simberg Pappilanniemi, som presenterar en ensam hästdragen släde på vinterisen, en kulle som stiger i fjärran och en kylig dag som övergår till skymnande kväll. Arbetet är intressant modernt och enkelt, till och med en noggrann gestaltning av en vinterdag. Landskapets lugn är typiskt för Simbergs avskalade uttryck. Med några få linjer och noggrant övervägda nyanser har Simberg åstadkommit en både stillsam och imponerande målning.

"Det är fantastiskt att ha till salu ett länge undangömt verk från Simbergs bästa och mest intressanta period. Verket innehåller alla de finaste elementen från konstnären och betonar bilden av vintern som finns etsad i varje finländares själ; ett sträng landskap och samtidigt en förståelse för naturen", gläder Joachim Borgström, VD för Hagelstam & Co.

Verket köptes direkt från konstnären och har varit i samma familj sedan dess. Det sågs senast offentligt i Viborg 1931. Målningen säljs på Classic-auktion. Utropspris är 25 000 euro. 

Vi tackar Helena Ruuska för hennes experthjälp.24.3.

CLASSIC-AUKTIONENS PÄRLOR:
GALLEN-KALLELAS BETYDANDE LANDSKAP FRÅN MÄNTTÄ!Redan 1880-talet markerade i Akseli Gallen-Kallelas konst en period med stora verk och tematiskt intressanta motiv. Gumma med katt, Démasquée, den första Aino-triptyken, I bastu. Den unga Gallen-Kallela hade visat sig vara en anmärkningsvärd och mycket unik målare: hans verk presenterades också på Salon de la Société des Artistes français i Paris, där konstnären deltog 1886, 1888 och 1889. Gallen-Kallela hade studerat på Finska konstföreningens ritskola I Helsingfors samt i Académie Julian och konstnären Fernand Cormons studio i Paris. Hans stil förlitade sig på franska naturalismen, men samtidigt var den djärvt personlig och borstverket var fritt.

Sjöutsikten från berget (i Mänttä) är en atmosfärisk bild av möjligen en vårdag, eftersom solen redan är varm men träden på motsatta stranden är fortfarande lövlösa. Solljuset skildras mästerligt, det synliga vattnet mellan tallarna och kullen längre bort presenteras i olika nyanser av blått och grönt, vilket skapar en harmonisk och fridfull enhet. Samtidigt är dock arbetets sammansättning intressant dramatisk; klipporna i förgrunden stödjer tittaren som kan beundra ögonblicket i konstnärens liv. Ett tag står betraktaren bredvid Gallen-Kallela och observerar det lugna vattnet. Verket presenterar också indikationer på konstnärens beslutsamma strävan efter nationalromantiken och stram landskapstolkning.

Regionen Mänttä och Keuruu var bekant för Gallen-Kallela. Han tillbringade till och med betydande perioder där, särskilt under vintern och sommaren 1887, då han arbetade med porträttet av sin beskyddare och vän, kommerseråd Gustaf Adolf Serlachius. Förmodligen målade Gallen-Kallela också landskapsskisser och skildrade regionens folk.

Enligt akademiker, professor Onni Okkonen, "såg Gallen-Kallelas blick till den djupare, mer inre, symboliska verkligheten. Kulturellt sett var han överlägsen omgivningen och kunde se på den längre från den franska horisonten - som en nordisk symboliserande romantiker."

Sjöutsikten är en av de verk som inleder konstnärens väg till nya Kalevala-målningar och starkt symboliska verk. Sjöutsikten presenterar också påminnelser om Kullervos förbannelse, Spillkråkan och Vallgosse från Paanajärvi, målade i Kuusamo; ett väldigt finskt landskap. Akseli Gallen-Kallela var en konstnär vars kreativa kraft ursprungligen drev den finska konsten mot realismen och nationalromantiken. Han medgav själv att "[...] hela mitt liv ligger i min pensel ..." Konstnären, som senare har betraktats som den största av de finska målarna, betonade att hans uppgift var att skapa ett symbolistiskt bildspråk för det folk han älskade.

Verket kommer från en betydande privat samling. Utropspris 120 000 euro.

Arbetet har granskats med EDXRF-analys. Vi vill tacka Gallen-Kallela Museum för expertishjälp.

Utställningar:

Naturens reflektioner - Akseli Gallen-Kallela landskapskonst, Gallen-Kallela Museum, Tarvaspää 1980.

Gallen-Kallela Museums 25-årsjubileumsutställning, Tarvaspää 1986.

Suomi siveltimellä, Gallen-Kallela Museum, Tarvaspää 1993. 

(Text: Johanna Lindfors)12.2. 

INLÄMNING TILL CLASSICVårens internationella Classic auktion kommer att anordnas i april. Inlämningen pågår nu. Vi erbjuder dig den bästa och mest tillförlitliga möjligheten för internationell försäljning.  Om du kan inte åka till Helsingfors besöker vi dig! I vår värderar vi runtom i Finland. Fråga efter hembesök, +358 (0) 9 6877 990 eller [email protected]

I april värderar vi i  Åbo, Tammerfors, Österbotten och Nyland.

Våra kunder söker verk av bl.a. Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Maria Wiik, Ferdinand von Wright, Hjalmar Munsterhjelm, Amélie Lundahl, Eero Järnefelt, Hugo Simberg, Ellen Thesleff, Elin Danielson-Gambogi, Venny Soldan -Brofeldt, Gunnar Berndtson, Oscar Kleineh, Santeri Salokivi, Juho Kyyhkynen, Adolf Bock, Vilho Lampi, Jussi Mäntynen, Wäinö Aaltonen och Ville Vallgren. 

Utländska konstnärer av intresse: bl.a. Ilja Repin, Ivan Aivazovski, Konstantin Korovin, Julius Klever, Konstantin Makovsky, Ivan Shishkin, Alexandre Benois, Ivan Kramskoi, Isaac Levitan, Natalia Goncharova, Konstantin Gorbatov och Andrei Jegorov.

Vi söker också föremål av ryska hovleverantörer, t.ex. Fabergé och Hlebnikov, ikoner, högkvalitativa porslinsföremål av t.ex. Imperial Porcelain Manufactory, Popov och Gardner, kinesiskt porslin, militära artiklar och mattor samt smycken.1.2.

TOVE BOOM, SAGOLIKA STÄMNINGAR OCH VÄRLDSREKORDPRIS!Hagelstam & Co anordnade årets första auktion för Modern + Urban konst torsdagen den 28 januari 2021. Modern konst, samtida konst, kvalitetsdesign och urban konst såldes. 

Under dessa exceptionella tider när vi tillbringar mycket tid hemma behöver vi skönhet, glädje och en touch av magi i våra liv. De fantasifulla berättelserna och stämningarna i Birger Kaipiainens imponerande keramiska verk fascinerar samlare från generation till generation. Efterfrågan på Kaipiainens verk var på topp; upp till 15 verk var till salu, med försäljningspriser mellan 260 euro och 19 000 euro. 

Paavo Tynells snöflingor - mässingspärlorna i finskt hantverk - fick högt intresse igen. De separata snöflingorna för den legendariska armaturen designad av Tynell, totalt 13 stycken, såldes för 6 500 euro. Således blev värdet av en vacker snöflinga hela 500 euro! 

Tove Boom slutar inte! Det lugna stilleben av Finlands kanske mest älskade konstnär, Tove Jansson, steg till 24 000 euro. Verket är en franskinspirerad, elegant modern blåfärgad målning med en glimt av stadsbilden i bakgrunden av cyklamerna. 

"Det är underbart att människor förstår att Tove Janssons konstnärlighet handlar inte bara om mumin. Tove var mycket skicklig på att skildra olika stämningar och förmedla modernt liv till betraktaren, påminner VD Joachim Borgström. 

Kvällens mest spännande försäljning upplevdes med arbetet "Leopard" av finska expressionismens La Grande Dame - Leena Luostarinen. Tavlan visades för första gången på fyrtio år - verket presenterades ursprungligen i konstnärens genombrottsutställning i Galleria Sculptor 1981. Målningen som såldes där har sedan dess varit i en privatsamling. Verket blev den dyraste Luostarinen som sålts någonsin: 55 000 euro. 

I slutet av kvällen såldes verk i kategorin Urban Art. Världstrenden, urban konst, gatukonst, inspirerade också våra kunder. Försäljningen av verken var återigen en succé, och de såldes till både till finska och internationella privatsamlingar.26.1.

URBAN ARTUrban konst anses idag vara ett av de mest intressanta och betydelsefulla fenomen inom samtidskonst. Debatten i konstvärlden håller på att öppna sig genom urban art -konstnärer, gatukonst och graffiti. Utlåtanden, djärva experiment, förståelse av konst på ett nytt sätt - allt tack vare Urban Art.

Som pionjär i Finland anordnar Hagelstam & Co nu Urban Art-auktionen för andra gången som en del av vår moderna försäljning. Auktionen presenterar 15 konstnärer med karaktär och förmåga att bryta gränser och föra allt mer intressant konst till privata samlingar.

Se katalogen här.


25.1.

LEOPARDENProfessor och Pro Finlandia-prisbelönta Leena Luostarinen (1949-2013) är en av de mest kända konstnärer inom finsk expressionism. Hon är särskilt känd för sina stora målningar, som tenderar att vara mystiska, självbiografiska och vars skönhet baserar sig på färgtoner. 

I Luostarinens verk överskrider stämningen formen och de nobla katterna lockar uppmärksamhet. Betraktaren kan inte låta bli att beundra likheten mellan Luostarinens kattkaraktärer och de forntida egyptiska myterna. För egyptierna symboliserar katten helighet - människans heliga koppling till gudarna. Samtidigt trodde man på deras skyddskraft. 

Luostarinens imponerande "Leopard" säljs på Modern + Urban Art - auktionen. Verket införskaffades från en utställning som hölls på Galleria Sculptor 1981 och har sedan dess hört till samma finska privatsamling. 

Utropspris 20 000 euro.11.1.

AHTI LAVONEN OCH SILVERTEMATISKA FORMERSilvertiden för Ahti Lavonens (1928-1970) informalistiska konst började på 1960-talet. Trött på de enbart olika vita nyanserna blev Lavonen särskilt entusiastisk över rymdtidens utveckling och den universella uppfattningen av konst. Färgsymboliken var central i Lavonens produktion och förutom att det var intressant att betona de estetiska värden var det viktigt att uppleva det inre i materialet. I en intervju i tidningen Jaana 1969 betonade Lavonen betydelsen av bildkonst som förmedlare mellan rymden och människan på jorden. Enligt hans åsikt representerade särskilt silverfärgerna den dåvarande tidsbilden.

I denna målning med silvertema ger den varierande rytmen i färgytorna en lugn stillhet i verket. Målningens yta är ojämn - den kombinerar grov brunaktighet ljusstyrkafrån silver och enkla linjer.Interaktion, som är typiskt för informalismen, är betydelsefullt mellan Lavonens verk och åskådaren.Tittarenkan hittaberöringspunktermed sig självoch reflektera över bildens optimism.

Verket kommer att säljas på Modern + Urban Art-auktionen den 28. januari. Utropspris 25 000 euro.4.1.2021

INLÄMNING TILL VÅRENS FÖRSTA MODERN + URBAN ARTVi vill alltid erbjuda det bästa försäljningsalternativet, en positiv auktionsupplevelse och den vänligaste servicen. Våra specialister är Finlands ledande experter och nu har du möjlighet att boka ett kostnadsfritt hembesök eller möte på vårt kontor. Du kan också skicka bilder via e-post.

Nu letar vi efter konst, design, möbler, belysning och smycken samt mattor för vår kommande Modern + Urban Art-auktion i januari. Inlämningen pågår till 8. januari.

Kontaktuppgifter hittar du här .14.12.2020


JUL PÅ HAGELSTAM & CO
Vi vill tacka alla våra kunder för det gångna året! 

Trots det exceptionella läget har vi varit glada över att vi har kunnat betjäna dig normalt. Under året har vi sålt en rekordmängd konst, design och antikviteter. År 2021 kommer vi att fortsätta hålla våra populära månadsauktioner och våra intressanta temaauktioner samt försäljningar där vi fokuserar på klassisk och modern konst.

Under jultiden har vi öppet enligt följande:

23.12.-3.1.2021 våra kontor är stängda

4.-5.1. öppet kl. 11-17

6.1. stängt

7.-8.1. öppet kl. 11-17.

Vi önskar Er God Jul och Gott Nytt År!
26.11.2020


MITT VAL ÄR...
Joachim Borgström, VD och specialist på Hagelstam & Co, gillar Helene Schjerfbecks "Flicka i folkdräkt" som nu är till salu på Classic-auktionen. Verket målades år 1879.

Förmodligen Finlands internationellt mest kända konstnär, Helene Schjerfbeck (1862-1946), målade flera imponerande studier och historiska målningar i slutet av 1870-talet. "Flicka i folkdräkt" skildrar Kans-Karin, som ser ut som känslig och lite blyg flicka från Dalarna. Vid den tiden studerade Helene vid Adolf von Beckers privata akademi och visade redan då en stor potential: hon tilldelades tredje priset i Finska konstföreningens Dukatpris.

"Schjerfbeck är intressant p.g.a. hennes förmåga att transformera, lite som Picasso", säger Borgström. "Konstnären hanterade mästerligt det mycket klassiska måleriet och kunde samtidigt utvecklas till en väldigt modern konstnär. Även i detta ganska tidiga verk kan man redan se en fräschare touch än i många andra verk av samtida konstnärer; en antydan till modern skissart."

Utropspris för "Flicka i folkdräkt" är 25 000 euro.

Se objekt här.
25.11.2020


MITT VAL ÄR...
Tero Metsärinta, specialist på Hagelstam & Co, valde Emil Cedercreutzs underbara hundskulptur som sin favorit från Classic-auktionen.

Skulptören, adelsmannen Emil Cedercreutz (1879-1949) studerade vid Finlands första linje av skulptörutbildning vid Konsthögskolan. Senare fortsatte han sina konststudier utomlands, bl.a. i Paris, där han var imponerad av till exempel Auguste Rodins arbeten. Cedercreutzs skulpturteknik kännetecknas av ett skissartat grepp och hans djurkaraktärer är livliga och intressanta. Särskilt känd är han för sina häststatyer och -skulpturer.  Det sägs att marskalk Mannerheim själv uppgav att "Vem som helst kan hugga mig, men bara Emil Cedercreutz kan hugga en häst under mig."

"Cedercreutz sällsynta hundstaty är ett fantastiskt objekt", ler Tero Metsärinta. "Som hundmänniska uppskattar jag den begåvade konstnärens öga och förmåga att skildra ett djur. Dessutom är konst också avsedd att glädja och det är precis vad denna skulptur gör!"

Skulpturens utropspris är 1300 euro. 

Se objekt här.
24.11.2020


MITT VAL ÄR...
Hagelstam & Co:s specialist Tuomas Rossis val på den klassiska auktionen är von Wrights imponerande fågelmålning, "Järpar". Arbetet utfördes 1887.

Den yngsta av bröderna von Wright, Ferdinand (1822-1906), fick undervisning i fågelmålning av sin äldre bror Magnus. Ferdinand, som visade sig vara en flitig målare och ritare, var samtidigt en spontan och noggran skapare vars nyanser glödde naturenligt. Vid skiftet av 1830- och 1840-talen bodde Ferdinand i Sverige med sin bror Wilhelm och lärde sig oljemålningstekniker. När han kom tillbaka till Finland började han måla även andra motiv än enbart fåglar. Ferdinands porträtt och landskap, likaså intressanta stilleben, är som historiska skildringar av stunder och atmosfärer. Djurmålningar stannade dock alltid i centrum i Ferdinand von Wrights konst. I sina klassiska fågelmålningar skildrar han fågelliv imponerande och sophistiskt. Efter en studietur till Dresden 1858 fokuserade Ferdinand på att skapa verk med speciellt rovfåglar och vilt. På 1860-talet föddes ett antal verk med orrar och tjädrar, och idéerna upprepas i hans senare produktion.

"Bröderna von Wrights intresse för naturen är konkret", säger Rossi. "Ferdinand hade tydligt undersökt och följt fåglarnas liv i naturen och var väl bekant med ornitologi. Verket har också en särskilt fin och atmosfärisk bakgrund."

Utropspriset på "Järpar" är 15 000 euro.

Se objekt här .26.10.2020

EN BIT AV FINSKA LJUSETS HISTORIA!
Hagelstam & Co:s temaauktion Nordic Lights presenterar bl.a. förtrollande väggarmaturer designade av Paavo Tynell. Bio Titania, som grundades 1916 i Raumo, förstördes under vinterkriget i februari 1940 och för den nya biobyggnaden Iso-Hannu beställdes belysningen från Tynell och Taito Oy. Resultatet var otroligt fantasifullt; lampor dekorerade med slingrande småblad och med vackra glaskupor.

Också de vackraste armaturer av bl.a. Lisa Johansson-Pape, Alvar Aalto och Ilmari Tapiovaara finns till försäljning. 

Visningen är öppen 23.-28.10, vardagar kl. 11-19 och under veckoslutet kl. 11-17 på Fabriksgatan 36. Auktionen ordnas torsdagen den 29. oktober, kl. 15.  

Läs mera på vår hemsida; förfrågningar  09- 6877 990 eller [email protected] .30.9.2020

LJUSETS SKÖNHET PÅ HAGELSTAM & CO
Det nordiska ljuset är ett begrepp i sig; ett helt unikt fenomen. Under sommaren sköljer ljuset över Finland och i norr går solen aldrig ner. På vintern sveper dunklet runt landet och hemmen lyser med konstgjort ljus. 

Hagelstam & Co:s Nordic Lights-tema-auktion presenterar armaturer från olika årtionden, från kända formgivare till nyare namn.  Alla har gemensamt det fascinerande mötet mellan belysningen - ljuset - och belysningens formgivning som tillsammans skapar ännu mer intressant, vackert och imponerande. Genom design har man lyckats fånga det nordliga ljuset; ljuset vilket är mer fenomenalt än någon annanstans i världen.

Vi söker nu armaturer av bl.a. Paavo Tynell, Lisa Johansson-Pape, Alvar Aalto, Heikki Turunen, Harri Koskinen och Eero Aarnio. 

Kontakta våra specialister för avgiftsfri värdering och inlämning. 

Auktionen ordnas torsdagen den 29. oktober, kl. 15. 18.9.2020

CHADWICK FÖRÄNDRADE TRADITIONEN
Den brittiska skulptören Lynn Russell Chadwicks (1914-2003) verk är en smula mystisk - han trodde på konstnärens styrka att hitta olika tolkingar av allt fantasifullt. Chadwick, som ursprungligen hade studerat arkitektur, blev imponerad av Jacob Epsteins konst och intresset för skulptur växte. 

Han blev prisbelönad  år 1956 med sju andra brittiska skulptörer i Venedigs Biennal. Chadwick blev känd för sitt abstrakta uttryck och arkitektoniska grepp. Hans verk är ofta av brons eller någon annan metall och hans figurer är skarpa och kraftfulla. Monumentalitet finns närvarande även i de små verken.  Lynn Chadwicks skulpturer finns representerade bl.a. i MoMas, Tate Gallerys och Centre Georges Pompidous samlingar. 

I höstens Modern + Urban Art-auktion presenterar Hagelstam & Co ett intressant, nästan kubistiskt verk av Chadwick. Utropspris 16 000 euro. Se objektet här .14.9. 2020

FYRA STEG FÖR SMYCKEN
1. Banbrytande armband
Våga stå ut! Smycken ger dig en möjlighet att reflektera din personlighet runtomkring dig. Armbandet är ett personligt val som du kan använda för att signalera saker som är viktiga för dig. Armbandet vilar också över pulsådern, där blodet strömmar mot hjärtat - symboliskt sett finns hjärtat alltid med i dina handlingar.

2. Pärlans renässans

De svagt skimrande pärlsmyckena har alltid varit populära bland skönheter och berättar mycket om sin bärare. Den ryska tsaren Nicholas II gav sina döttrar alltid en pärla till födelsedagspresent, och när de blev fullvuxna hade de samlat ihop ett vackert pärlhalsband. Kom också ihåg att din hy ger lyster åt dina pärlor. Om du glömmer att använda dem så slocknar deras glans. Så du är alltid en betydande del av ditt pärlhalsband.


3. Diamanter är eviga

Diamanten symboliserar renhet och perfektion och anses också ha andliga krafter. En diamant uppfattas ofta som ett tecken på ömsesidig kärlek och lojalitet mellan ett gift par. Men du kan också skänka en diamant till dig själv - som en juvel är den oövervinnlig och tidlös.


4. Fröken tid

Den prisbelönta schweiziska klocktillverkaren Baume & Mercier strävar efter perfektion och tror på kvinnans unikhet. I sina klockor har de alltid kombinerat elegans med innovativ design. Det feminina armbandsuret är tidlöst och samtidigt stilmässigt unikt. Baume & Merciers produktion är etisk och företaget är också medlem i Responsible Jewellery Council.

Se mera i septemberauktionens smyckeskatalog här .12.8.2020

VÄLKOMMEN IN I NAIVISTERNAS VÄRLD!Härliga, spännande, konstiga naivister! 

Vi presenterar på Hagelstam & Co:s augustiauktion en kuraterad samling känslomässig och glädjande konst av Finlands främsta namn inom naivistisk konst.

Naivismen uppstod som ett svar på den överdådigt estetiserade och analytiska konsten och är i sig en konstriktning, vars bärande kraft ligger i de ofta självlärda konstnärerna. Äktheten, ärlighet och uttrycket är hörnstenarna i naivismen. Naivismen närmar sig även surrealismen i sina kommentarer om verkligheten genom fantasifulla, fantastiska medel.

Bland naivisterna på Hagelstam & Co:s augusti månadsauktion hittar ni bland annat Heikki Huotari, Veikko Sirén, Raija Nokkala, Pertti Ylinen, Jorma Turtiainen och Nikolai Lehto.

Kom leta efter din egen och glädja dina nära och kära med en sagolik värld!
13.5. 2020

MODERN- AUKTION I MAJ!
Hagelstam & Co:s vårens Modern-auktion ordnas den 19. maj.  

Till salu är konst och design från fem decennier. Auktionen erbjuder sällsynta verk som är relevanta och intressanta anskaffningar till samlingar. I dessa objekt bör du investera!

Auktionen ordnas tisdagen den 19. maj,  börjande kl. 15., på Fabriksgatan 36.

Du kan delta i auktionen i salen, realtid via LIVE på våra hemsidor eller per telefon. Vi accepterar också förhandsbud, online och skriftliga. Boka dig en telefonlinje per telefon 09-6877990 eller [email protected].

Visning

Visningen ordnas 13.-18.5. på Fabriksgatan 36, vardagar kl. 11-19 och under veckoslutet kl 11-17. Vänligen notera, att på grund av de gällande omständigheterna avgränsar vi antal personer som får vistas samtidigt (max 5 kunder). Vi beklagar besväret.

Våra intendenter hjälper dig gärna i fall du har frågor gällande föremålen. Du kan även be efter mera bilder. 

Betalning och avhämtning

Vi önskar att du skulle betala fakturan på förhand via bankgiro eller via Svea/Maksuturva applikationen. Du hittar den på dina egna Hagelstam -sidor under "Räkningar". Fakturan/bankgirot skickas till dig via e-mail efter auktionen. 

Avhämtningen sker 20. och 22.5. kl. 11-17 (max 5 kunder åt gången). Vänligen meddela i förväg, i fall du kommer efter flera föremål eller objekt, som kräver tidskrävande packning. Enligt överenskommelse lagrar vi även dina betalda föremål utan kostnad. Fråga också efter transport eller sändning av varor. 
25.4. 2020

MAJAUKTIONER(Göran Augustson, Komposition, utropspris 500 euro)


Våra följande auktioner ordnas tisdagen den 5. och onsdagen den 6. maj, båda dagarna börjande kl. 15. Auktioner ordnas med stämda dörrar, men du kan delta i realtid via LIVE på våra hemsidor.

Även förhandsbuden fungerar som vanligt och som tidigare. För att delta per telefon i auktionen har vi inte denna gång en nedre eurogräns. Du kan alltså delta i auktionen lätt även per telefon. Vänligen observera dock att vi har ett begränsat antal telefonlinjer per objekt. Boka dig en telefonlinje 09-6877990 eller [email protected].

Visning

Visningen ordnas enbart på nätet. Våra intendenter hjälper dig gärna i fall du har frågor gällande föremålen. Du kan även be efter mera bilder. 
 

Betalning och avhämtning

Vi vill göra betalningen och avhämtningen möjligast lätt och trygg för dig: vi önskar att du skulle betala fakturan på förhand via bankgiro eller via Svea/Maksuturva applikationen. Du hittar den på dina egna Hagelstam -sidor under "Räkningar". Fakturan/bankgirot skickas till dig via e-post efter auktionen. 

Avhämtningen sker 6.-8.5. kl. 11-17 (max 5 kunder åt gången). Vänligen meddela i förväg, i fall du kommer efter flera föremål eller objekt, som kräver tidskrävande packning. Enligt överenskommelse lagrar vi även dina betalda föremål utan kostnad. Fråga också efter transport eller sändning av varor. 
27.3. 2020

VÅRA KONTOR ÄR STÄNGDA, MEN VERKSAMHETEN FORTSÄTTER!

Hagelstam & Co följer noggrant regeringens och hälsomyndigheternas rekommendationer, och vi vill försäkra oss att vår verksamhet överensstämmer med alla krav som nu gäller. Personalens och kundernas säkerhet kommer först. Vi tar i beaktan alla nya bestämmelser, likaså har vi fokuserat oss på vårt ansvar som en central aktör inom den internationella konstmarknaden. På grund av de gällande omständigheterna har vi stängt 30.3.-13.4.2020. Trots det kan du sköta alla dina ärenden gällande auktioner per telefon eller e-post.


VÄRDERING

För tillfället värderar vi föremål främst via vår online-värderingstjänst 

[email protected]

. Du kan också ta kontakt direkt med våra intendenter. Vi hjälper dig gärna för att hitta det bästa värderingssättet. Du hittar kontaktuppgifterna här


APRILS MÅNADSAUKTIONER

Vår följande auktion ordnas tisdagen den 7. och onsdagen den 8. april, båda dagarna börjande kl. 15. Auktionen ordnas med stängda dörrar, men du kan delta i auktionen i realtid via LIVE på våra hemsidor. Även förhandsbuden fungerar som vanligt och som tidigare. För att delta per telefon i auktionen har vi inte denna gång en nedre eurogräns. Du kan alltså delta i auktionen lätt även per telefon. Vänligen observera dock att vi har ett begränsat antal telefonlinjer per objekt. Boka dig en telefonlinje 09-6877990 eller [email protected] .


VISNING

Visningen ordnas enbart på nätet. Våra intendenter hjälper dig gärna i fall du har frågor gällande föremålen. Du kan även be efter mera bilder. 


BETALNING OCH AVHÄMTNING

Vi vill göra betalningen och avhämtningen möjligast lätt och trygg för dig: vi önskar att du skulle betala fakturan på förhand via bankgiro eller via Svea/Maksuturva applikationen. Du hittar den på dina egna Hagelstam -sidor under "Räkningar". Fakturan/bankgirot skickas till dig via e-post efter auktionen. Avhämtningen sker 8.-9.4. kl. 11-17 (max 5 kunder åt gången). 

Vänligen meddela i förväg, i fall du kommer efter flera föremål eller objekt, som kräver tidskrävande packning. Enligt överenskommelse lagrar vi även dina betalda föremål utan kostnad. Fråga också efter transport eller sändning av varor. 


Förfrågningar och tilläggsuppgifter:

VD Joachim Borgström, 040-555 1334, [email protected]

09-68 77990, [email protected]


Med soliga vårhälsningar, iaktagande försiktighet,

Hagelstam & Co

15.3. 2020

HÄLSNING FRÅN VD:N


Kära kunder!

Den nuvarande situationen i världen är utmanande eftersom vi står inför ett globalt hot mot vår hälsa. Hagelstam & Co följer noggrant Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer och för oss är det viktigt att säkerställa våra kunders och vår personals välbefinnande. Vi vill fortsätta att förse dig med våra tjänster samtidigt som vi följer utvecklingen och agerar i enlighet med de senaste rekommendationerna.

Vi strävar efter att betjäna våra kunder på bästa möjliga sätt och erbjuder auktioner och värderingsmöjligheter både online och personligen. Våra kontor på Fabriksgatan är öppna vardagar från 11 till 17. Vi meddelar dig om ändringar. 

Våra nästa auktioner ordnas i april; månadsauktioner 7.-8.4. och Classic, militaria och numismatik -specialauktion 23.4. Kontakta oss gällande försäljnings- och värderingsmöjligheter.

För närvarande erbjuder vi ett praktiskt sätt att delta i auktioner genom förhandsbudgivning, telefonbud eller LIVE på våra webbsidor.

Vi hjälper också gärna till med olika transportalternativ av inropade föremål under denna utmanande tid.

Jag önskar alla en glad vår!

Joachim BorgströmHELENE SCHJERFBECKS GÅVA TILL KOMPOSITÖR ERKKI MELARTIN


Hagelstam & Co har äran att presentera en pärla från vårens Classic-auktion: Helene Schjerfbecks, en av världens mest älskade modernistens, verk av ett blommande äppelträd.  Schjerfbecks stil, atmosfärisk och genast igenkännlig, har fascinerat publiken genom åren. 

Målningen som kommer nu till salu, är en känslig aning av ett landskap i försommaren. Verket lyser av ljusa, mjuka nyanser som blandas med varandra och puder-liknande ljus, och skapar intryck av ett förtrollande ögonblick på en varm dag.  På andra sidan av målningen "Blommande äppelträd" har Schjerfbeck målat en skiss för "Vedhuggaren" (grannen Einar Sahrman från Hyvingetiden). 

Helene Schjerfbeck målade tavlan på 1910-talet då utrycksfulla, skissartade stilen hade blivit hennes naturliga stil. Enligt den ledande Schjerfbeck-forskaren Leena Ahtola-Moorhouse skickades verket antagligen till kompositören Erkki Melartin före år 1917. Melartin var en stor beundrare av konstnären. Redan ett par år tidigare hade Melartin velat ha en skiss av Schjerfbeck, och troligtvis hade konstnären då donerat honom"Unga flickan"(studie till bildväv).

Blommande äppelträd säljs på vårens Classic -auktion,  5.3.2020.


6.2.2020

INLÄMNINGEN TILL CLASSIC-AUKTION ÄR NU!

Hagelstam & Co's Classic-auktioner har alltid erbjudit föremål av hög kvalité och prestige och med stor efterfrågan.  I vår presenterar vi en kuratrade samling av konstverk, preciosa och antikviteter från 1700-talet till början av 1900-talet.

Vi accepterar nu föremål till salu. Sista dagen för inlämning är den 14. februari, på Tehtaankatu 27 & 36. Om du är intresserad av ett hembesök, vänligen kontakta våra specialister. Du hittar kontaktinformationen här.

Våra kunder letar efter verk av bl.a. Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Elin Danielson-Gambogi, Maria Wiik, Pekka Halonen, Hugo Simberg, Amélie Lundahl, Eero Järnefelt, Ellen Thesleff, bröderna von Wright, Ivan Aivazovsky, Konstantin Korovin, Konstantin Makovsky, Nikolai Makovsky, Valentin Serov, Ilya Repin, Alexey Bogoljubov, Petr Petrovich Vereschagin, Ivan Shishkin, Boris Kustodiev, Pavel Fedotov, Fabergé, Vladimir Morozov, Pavel Ovchinnikov, Ivan Khlebnikov, Paul Buhre.
13.12.2019

INLÄMNINGEN PÅGÅR TILL VÅRENS FÖRSTA MODERN-AUKTION!


Hagelstam & Co ordnar en Modern-auktion med modern och nutidskonst samt design den 23. januari 2020. Auktionen erbjuder intressanta konstverk och imponerande föremål från mitten av 1900-talet till idag.

Vi accepterar fram till 3.1.2020 föremål till salu på vårt kontor på Fabriksgatan 27 & 36 och på hembesök. Vi svarar gärna på förfrågningar och värderingsfrågor också via e-post. Du kan hitta våra experter här.

Våra internationella kunder letar efter verk av bl.a. följande konstnärer: Reidar Särestöniemi, Juhana Blomstedt, Max Salmi, Yrjö Saarinen, Ernst Mether-Borgström, Lars-Gunnar Nordström, Sam Vanni, Tove Jansson, Olli Lyytikäinen, Marika Mäkelä, Ilkka Lammi, Leena Luostarinen, Kain Tapper, Topi Ruotsalainen, Osmo Rauhala, Tommi Toija, Carolus Enckell, Nina Terno, Ahti Lavonen, Jarmo Mäkilä, Elina Brotherus, Sampsa Sarparanta, Jani Leinonen, Marjatta Tapiola, Samuli Heimonen, Pablo Picasso, Andy , Roy Lichtenstein, David Hockney och Victor Vasarely.

De mest intressanta formgivarna är bl.a. Tapio Wirkkala, Alvar Aalto, Birger Kaipiainen, Rut Bryk, Kaj Franck, Oiva Toikka, Timo Sarpaneva, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Ilmari Tapiovaara, Paavo Tynell, Kyllikki Salmenhaara, Aune Siimes, Toini Muona, Michael Schilkin, Björn Weckström, Bertel Gardberg, Ritva Puotila, Dora Jung, Marianne Richter, Märta Måås-Fjetterström, Eero Saarinen, Josef Frank, Arne Jacobsen, Charles och Ray Eames, Poul Henningsen, Gio Ponti, Gerrit Rietveld, Ludwig Mies van der Rohe, Lilly Reich, Isamu Noguchi, Harry Bertoia, Poul Kjærholm, David Linley, Piero Lissoni och Le Corbusier.

25.11.2019 


HAGELSTAM & CO HAR EN NY VD!


I November 2019 fick Hagelstam & Co en ny verkställande direktör, Joachim Borgström, som är en internationellt välkänd och högt uppskattad specialist inom konst- och auktionsmarknaden. 

Borgström har varit verksam i branschen i nästan 25 år, som både entreprenör och auktionsspecialist. Han har varit med i Finlands största konstförsäljningar och kuraterat kända samlingar. 
"Det är verkligen en glädje att komma till ett auktionshus som har långa traditioner samt entusiasm att skapa nya sätt att sälja och köpa konst", säger Borgström. "Auktioner ligger troligen i mitt blod, eftersom jag under hela mitt liv varit engagerad som både samlare, köpare och specialist."

Joachim Borgström värderar finsk och utländsk konst, silver, smycken och möbler. Ni kan kontakta honom [email protected] eller 040-555 1334 samt fråga efter hembesök. 


25.11.2019


Jubileumsauktionen en stor succé!


Hagelstam & Co ordnade sin 40-årsjubileumsauktion lördagen den 23.11. Auktionen väckte stort intresse och auktionssalen var återigen full av köpare. Kvalitetskonst, design och preciosa samt möbler lockade också internationella kunder som deltog i auktionen via online och telefon, och flera verk såldes över utrop. 

Hagelstams nya vd Joachim Borgström öppnade auktionen som mäklare och beundrade stämningen i salen. "Hagelstam & Co är välkänd inom branschen för sin vänliga service och för att erbjuda sina kunder slagauktioner. Det är oerhört fint att notera att kunder önskar precis denna kombination."

De uppnådda försäljningpriserna var höga och efterfrågan för kända konstnärer och designers är stor. Bland de högsta prisnoteringarna fanns bl.a.Ferdinand von Wright, Amélie Lundahl, Akseli Gallen-Kallela och Pekka Halonen. Intressanta namn var också bl.a. en vietnamisk-fransk konstnärVu Cao Dam,vars verk väldigt sällan kommer till försäljning.  Hans fridfulla skulptur av en flicka såldes till en utländsk köpare.

Intresset för Henrik Wigströms sorgsmycke av Fabergé var också stort och smycket blev, efter en internationell budtävling, en del av en privatsamling.


Ett hjärtligt tack till alla våra kunder under de senaste 40 åren!

 11. 11.2019


HAGELSTAM & CO FIRAR I NOVEMBER!

Finlands äldsta auktionshus Hagelstam & Co firar sitt 40-årsjubileum i år. Vi ordnar 23.11. en jubileumsauktion med finsk och internationell konst, design och preciosa. 


Katalogen publiceras 15.11. på våra hemsidor, och visningen är öppen 16.-22.11. i Fabriksgatan 36,  kl. 11-17 under veckoslutet och kl. 11-19 på vardagar.  Välkommen!


Hagelstam & Co grundades 1979, då konstspecialisten och samlaren Wenzel Hagelstam ville etablera en internationell auktionsmodell i Finland.

Vår rykte som ett prestigefyllt och pålitligt auktionshus är baserat på expertis, kvalitet och lättillgänglig service. Personlig service och en garanterad kvalitetsupplevelse för varje kund står i fokus. Vi betjänar både erfarna samlare samt yngre köpare och säljare som vill bekanta sig med konstbranschen. Andelen lyckade försäljningar är procentuellt marknadens högsta och vi erbjuder den bästa möjliga försäljningskanal.


Våra experter vägleder er med både försäljning och konstköp. Vi värderar föremål antigen enligt bilder, på plats på vårt kontor eller genom hembesök. Vi ordnar våra populära värderingsdagar runtom i Finland och hjälper gärna till med större helheter. Hagelstam & Co:s intendenter gör även skriftliga värderingar enligt överenskommelseför bl.a. försäkring och bouppteckning. Vi samarbetar med både muséer och försäkringsbolag och ger rådgivning till både privata och offentliga samlingar.


Ta gärna kontakt och fråga om våra tjänster!

Kontaktinformation hittar du här.


1.11.2019

KOM OCH TRÄFFA OSS!


I samband med Hagelstams 40-års jubileum ordnas en värderingsturné runtom i Finland. Nu ni kan träffa våra specialister i Tammerfors och Åbo. Våra kunder söker konst, design och preciosa samt intressanta inredningsföremål. Vi kommer gärna också på hembesök - kontakta oss [email protected] eller 09-68 77 990.


6.11. kl. 11-14 TAMMERFORS, Café Milavida, Näsilinna.

7.11. kl. 11-14 ÅBO, Åbo Konstmuseum, Auragatan 26. 

Välkommen!


Vi värderar era föremål också enligt bilder som ni kan skicka till våra specialister. Kontaktinformation hittar ni här.  


Kom ihåg att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna och katalogerna direkt till e-posten!

18.10.2019


KEJSERLIGA VÄRDIGHET OCH FINSK HISTORIA I HÖSTENS MILITARIA OCH NUMISMATIK-AUKTION!

Hagelstam & Co ordnar igen Militaria och numismatik -specialauktionen på torsdagen 24.10. kl. 17.

Till salu finns det bl.a.:

Katalognr. 1. Leninorden, 2 st. Sovjetunionen, nr.315 618 (1958) och 335 917 (1963). 4. typen, originalband, ordnarna guld, centraldelarna platina. Original hedershäfte. I gott skick sällsynt helhet.

40. Sankt Katarinas Orden.

Kejserliga Ryssland. Albert Keibel och kejserlig kontrollstämpel. Fint bevarat exemplar från slutet av 1800-talet, med historiska korrigeringar. Guld (14k) och emalj. Gammal korrigering synlig med lupp 1mm under ringen. Centermedaljongen, strålarna och fastsättningsmekanismen prydd med droppformade rosenstenar. De gyllene strålarna är gjorda i extremt fin guldfliligranteknik. En del rosenstenar har tennlödning runt roten på höljet. Rosettbandet broderat med riddarordens motto. Bandet med högsta sannolikhet senare av tillverkning - från början av 1900-talet - i utställningssyfte. S:t Katarinas centralfigur gjord i finaste handmålningsteknik. Både fram- och bakdelen har sedvanliga hårsprickor och små emaljfel. I sin helhet en fint bevarat historiskt utmärkelsetecken.

Veterligen det första exemplaret att säljas i Finland på över 10 år. Detta exemplar har varit del av en finsk privat samling ända sedan 1970-talet. Ännu tidigare proveniens har inte varit möjlig att utreda.

Massaspektrometritest gjorda på märkets varje metalldel i oktober 2019.

41. Överste Kustaa Erik Rautsuos utmärkelsetecken och personhelhet.

46. Undersergeant Viljo Tursas enhetsarmband.

47. Medicinalöverstelöjtnant, överläkare Heikki Eljas Nyyssöläs utmärkelsetecken, personhelhet

71. Hangö Skyddskårs enhetsemblem 1918. Kokardens ursprungliga nålfastsättning utbytt mot skruv. Sällsynt. Tiainen 6.1.7.

200. Geheimrådet Knut Furuhjelms husarsabel.

804.-827. Ryska guldmynt.

901. Plåtmynt. 4 Daler.  S.M. 1716. Koppar, Karl XII, rengjord.

938. Sedel. Finland 50 mk Litt. A Serienummer. A0045313*, 00-01.


Visningen är öppen på Fabriksgatan 36, 18.-23.10. 

Välkommen!

12.10. 2019

HAGELSTAM & CO PÅ TURNÉ! 


Hagelstam & Co är Finlands äldsta auktionshus som koncentrerar sig på konst, design och antikviteter. Denna höst firar Hagelstam sin 40-åriga historia genom att ordna en internationell jubileumsauktion. Vår verksamhet baserar sig på högklassiga föremål, kunnighet och vänlig service. Vi prioriterar bästa möjliga kvalité. 

Inlämningen till jubileumsauktionen pågår och våra experter är nu anträffbara både på kontoret och runtom i Finland. Våra kunder söker konst, design och preciosa samt intressanta inredningsföremål. Vi kommer gärna på hembesök - kontakta oss nu [email protected] eller 09-68 77 990.

KUOPIO 17.-18.10. Våra experter Kasper Hagelstam och Tuomas Rossi besöker Kuopio och är  anträffbara på VB-fotografmuseum för allmän värdering fredagen den 18.10. kl. 10-14.

VASA 22.-23.10. Experterna Kasper Hagelstam och Tero Metsärinta besöker Vasa och ni är välkomna på värderingsevenemanget på Österbottens museum onsdagen den 23.10. kl. 10-14.

 

Aktuellt

Aktuellt