Huutokauppojen, muodin, jopa taiteen maailmassa vintage on ollut kova sana jo muutaman vuoden ajan. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Mistä vintagessa on kyse? Sananmukaisesti vintage on hyvä vuosikerta, eli se viittaa kestävyyteen ja laatuun. Mistä tahansa erityisen hienosta ja halutusta menneen ajan tuotteesta voidaan käyttää termiä vintage – se siis saattaa olla jopa autoja tai veneitä. Yleisesti termi vintage liitetään kuitenkin muotiin. Vendange, josta tämä englanninkielinen sana juontuu, on ranskaa, ja tarkoittaa laadukasta vuosikertaviiniä.

Mikä sitten minua kiinnostaa vintagemarkkinoilla? Innokkaana harrastajana en voi ohittaa Hermès’n paria kuuluisimpaa käsilaukkua, ns. Kellyä ja Birkiniä. Molemmat kantavat tunnetuimman omistajansa nimeä, eikä näitä daameja ole kovinkaan vaikeaa arvata.

 

    

 

Kelly-laukku justeerattiin silloiselle Monacon ruhtinatar Gracia Patricialle, aiemmalta nimeltään Grace Kellylle, joka sattui olemaan eräs 1950-luvun suosituimmista Hollywood-tähdistä. Laukku esiteltiin alun perin jo 1892, jolloin se oli eräänlainen suuri satulan kantolaukku. 1920-luvulla Émile-Maurice Hermès ja Ettore Bugatti modifioivat sitä edellisen vaimolle sopivaksi. Kymmenisen vuotta myöhemmin siitä muotoutui jonkinlainen matkalaukku. Pikkuhiljaa laukusta tuli siis laatikkomaisempi. 1954 Grace Kelly filmasi Rivieralla Alfred Hitchcockin Varkaiden paratiisi-elokuvaa. Hermès tuotti elokuvaan käsilaukun, johon tähti ihastui. Grace hankki laukun itselleen, ja aloitti trendin. Hänen mukaansa laukku nimettiin uudelleen vuonna 1977.

 

Birkin puolestaan on nimetty ihanan keijumaisen Jane Birkinin mukaan. Birkin kantoi maallista omaisuuttaan mukanaan korissa, ja istahti kerran lentokoneessa Hermès’n johtajan viereen. Birkin oli päivitellyt herra Dumas’lle, ettei löytänyt millään sopivaa nahkalaukkua, johon hänen tavaransa mahtuisivat. Johtaja oli nokkela ja uudisti 1984 vanhan laukkumallin, jonka nimesi Birkinin mukaan. Sittemmin tämä kuuluisa daami on omistanut useita nimeään kantavia laukkuja, mutta tuunannut ne aina omannäköisikseen pinsseillä, huiveilla ja erilaisilla kantaaottavilla tarroilla.

 

Sekä perus-Kellyn että Birkinin voi huutaa omakseen kansainvälisistä huutokaupoista noin 3000 eurolla. Mikäli laukun materiaalina kuitenkin on käytetty vaikkapa alligaattorinnahkaa, joutuu käsveskasta pulittamaan huomattavasti suuremman summan.

 

    

 

Vintage ei suinkaan ole vain asusteita. Kannattaa muistaa, että muutkin upeat muotitalojen luomukset kuten YSL:n hääpuvut tai Chanelin jakkupuvut ovat haluttuja hankintakohteita. Toisaalta myös istuvat, tyylikästä räätälintaitoa huokuvat päällystakit (sekä naisille että miehille) tai matkalaukut ovat hankintoja, jotka varmasti kannattavat. Itse iloitsen saadessani nähdä vaikkapa Elsa Schiaparellin 1950-luvun silkkisiä taidonnäytteitä, harvinaisia 20-luvun Chanel-mustalaispukuja tai Diorin varhaisia, höyhenenkevyeltä näyttäviä organzaunelmia.

 

Äläkä unohda vanhoja hajuvesipulloja, viuhkoja, kenkä- tai hattulaatikoita ja käsineitä! Muistathan, että tyylikäs nainen käyttää aina tuoksua, josta jää unohtumaton muisto hänen jälkeensä, huulipunaa, josta jää jälki rakastajan poskeen, ja hattua, jonka lieri peittää hänen katseensa.

 

Hagelstam & Co goes vintage! Tervetuloa arvioittamaan esineesi toimistollamme Bulevardilla.