Taiteilija Erik Johan Löfgren (1825-1884) erikoistui historiallisiin kuviin ja kauniiden naisten muotokuviin. Hän oli kotoisin Turusta, ja sai opiskella ulkomaita myöten taidetta, aikana, jolloin ammattitaiteilijaksi ryhtyminen oli vähintäänkin kyseenalaista.

 

Düsseldorfissa ja Pariisissakin maalanneen Löfgrenin työssä viehkeä tyttö pitelee kädessään pientä valkeaa kyyhkystä. Se kuuluu mahdollisesti samaan sarjaan kuin muutamaa vuotta myöhemmin maalatut Tyttö helmineen ja Tyttö kukkia kädessä. Rokokoopukuinen tyttö uhkuu viattomuutta ja nuoruuden kauneutta. 

 

                                          

 

Löfgrenin viehättävät naiskuvat muistuttavat kovasti 1700-1800-lukujen keskieurooppalaisia kuvia, kuten kuuluisan Franz Xavier Winterhalterin ja Alexander Roslinin maalaamia daameja. Winterhalterin sivellin ikuisti Itävallan Elisabetin, kun taas ruotsalainen Roslin tuli kuuluisaksi hovimaalarina. Molempien malleissa on jotain samaa kuin Löfgrenillä. Kauneus, ohikiitävä hetki, katse, käden asento. Mallit ovat uppoutuneina maailmaansa, joka on pian katoamassa. He jäävät historiaan, taulukankaidensa vangeiksi.

 

                

 

Miksi tyttö pitelee kyyhkystä? Kyyhkynen on tietenkin rauhan, mutta samalla rakkauden symboli, ja se tunnetaan myös viestinviejänä. Onko tyttö saanut juuri viestin rakkaaltaan? Hänen hymynsä taakse saattaa kätkeytyä jokin salaisuus, jota me emme tiedä. Kyyhkynen symboloi myös Afroditeä, tuota kauneuden jumalatarta. Kenties tyttö onkin aikansa kaunotar, juhlittu ja ihailtu, jota taiteilijakin haluaa näin jumaloida.

 

Mitä heille kävi? Löfgren kuoli 59-vuotiaana halvauksen jälkeisiin sairauksiin, mutta tytöstä emme tiedä mitään. Haluan uskoa, että hän sai rakastettunsa itselleen  - kenties upseerin, joka palveli vieraalla maalla ja jota hän teoksessa ikävöi – ja eli pitkän ja onnellisen elämän, suuren lapsilauman ympäröimänä. Vanhana ja viisaana hän saattoi muistella hetkeä, jolloin oli Suomen uuden pääkaupungin juhlittuna kaunottarena istunut itsensä konterfeijari Löfgrenin mallina.

 

Maalauksen lähtöhinta helmikuun huutokaupassa on 500 euroa.

 

(Johanna Lindfors)