Suomalainen design on maailman tunnetuinta, ja toisinaan tuntuukin siltä, että muut maat ovat pitkään tulleet perässämme. Toinen pieni Pohjoismainen valtio, Tanska, on kuitenkin ollut hyvänä sparraajana rinnallamme. Saatetaan puhua jopa Skandinaavisesta koulukunnasta tai modernismista, ja nimet kuten Aalto, Sarpaneva, Henningsen, Wegner, Jacobsen ja Klint sekoittuvat toisinaan tekijöinä keskenään. Kuka suunnittelikaan muurahaistuolin? Entä Artisokan?

 

                 

 

Tanskalainen muotoilija Hans J. Wegner kouluttautui alun perin puusepäksi, joka selittääkin hänen suurta materiaalin tajuaan. Myöhemmin hän opiskeli Danmarks Designskolessa, eli Tanskan taideteollisessa korkeakoulussa, ja luki myös arkkitehtuuria.

 

Y-tuoli, eli ns. Toivomusluutuoli (The Wishbone Chair), on esimerkki hienosta ja ajattomasta muotoilusta, jota itsekin haikailen kotiini. Wegner suunnitteli tuolin alun perin Carl Hansen & Sønille 1949, ja se on ollut jatkuvasti valmistuksessa vuodesta 1950 lähtien. Y-tuoli kuuluu sarjaan Wegnerin kiinalaisvaikutteisia tuoleja, ja kerrotaankin, että muotoilija sai inspiraation siihen katsellessaan maalausta, jossa tanskalaisia kauppiaita istuu perinteisillä Ming-kauden tuoleilla. Wegner on luonut hyvin modernin version klassisesta tuolista. Toivomusluutuoli-nimi tietenkin viittaa toivomusluun muotoon, jonka näkee tuolin selkänojassa.

 

        

 

Ja miten kaunis tuoli se onkaan! Minä pidän sen hillitysti kaartuvasta linjasta ja paperinarusta punotusta istuimesta. Tuoli näyttää itsessään tyylikkäältä esineeltä, tarkasteli sitä miltä puolelta tahansa. Jopa alta. Wegnerin töihin onkin viitattu ns. orgaanisena käytännöllisyytenä – ikään kuin huonekalut olisivat luonnollisesti muotoutuneet.

 

Carl Hansen & Søn on vuosien saatossa pyrkinyt myös uudistamaan Y-tuolin tuotantoa, esittelemällä perinteisen mallin ohella vaikkapa Energy Seriesin, joka koostuu tummista väreistä, sekä limen ja sitruunan värisestä Citrus Seriesistä. Molemmat erikoissarjat ovat myyneet hyvin, vaikka klassisesta helmestä puhuttaessa tuleekin aina olla varovainen – kaikki kun eivät kenties pidä rajusta uudistamisesta.

 

Minne sitten asettaisin tuolini? Ruokapöytäni ympärille? Kirjoituspöytäni äärelle vai kenties lastenhuoneeseen? Vaiko ehkä sittenkin jo eteiseen, tervehtimään kaikkia saapuvia vieraitamme? Rakkaalla tuolilla voi olla monta paikkaa ja monta käyttötarkoitusta. Se taitaa pohjimmiltaan olla laadukkaan muotoilun idea.

 

Tehtaankadun kesäkuun huutokauppaan tulee myyntiin kuusi kappaletta Wegnerin tuoleja, sekä pöytä. Lähtöhinta on 3.500 euroa. Tervetuloa hankkimaan itsellesi erityinen pala muotoilun historiaa!

 

(Teksti: Johanna Lindfors

Kuvat: Sheila Zeller Interiors, Anne Sage, Alaina Kaczmarski)