Tänään Hagelstamilla meklataan Helsinki! -huutokaupan esineistö. Olen saanut jälleen kerran nauttia yhden huutokaupan näytön ajan kiinnostavista esineistä ympärilläni. Tänään ne lähtevät uusiin koteihin ja kokoelmiin, näkemiin!

 

Päivän inspiraationi saan kuitenkin erityisesti yhdestä myyntikohteestamme. Tyttö Fiskarsista on vienyt sydämeni täysin. Helmi Adamsson, päättäväinen ja itsenäinen neito, raivasi tiensä työmiehen kodista helsinkiläisiin seurapiireihin. Pidän tarinasta, jossa myös Helmi istuu Kämpissä juhlimassa, aikana, jolloin lähinnä herrat Sibelius, Merikanto, Kajanus, Leino ja muut pitivät siellä hoviaan. 

 

                 

 

Puhutaan modernin naiskuvan luomisesta 1900-luvun alkupuolella. Naiset valloittivat yliopistot, alkoivat äänestää ja esimerkiksi kirjoittaa yhä vapaammin. Helmi, jos kuka, edustaa tuota naista. Hänen vakaa katseensakin kertoo, että minä itse päätän, kuka haluan olla. Olen ajatteleva ja vapaa yksilö, enkä ehkä ole aina niin pidättäytyväkään!

 

Helmiä voidaan pitää itsekkäänä ja vaativanakin, mutta minä näen sen valtavan elämänpalon, joka hänestä hehkuu. Eläköön! Olkoon polkunne tasaisempi, te myöhemmin perässäni tulevat siskot. Tai sitten - voittehan tekin valita tien, joka on täynnä haasteita ja sattumuksia, mutta jota kulkiessanne te itse määrittelette itsenne. Älkääkä tuottako minulle pettymystä, hän tuntuu vielä sanovan. Sillä elämässä saa myös tanssia, laulaa ja nauraa. Onnea matkaan, toivottavasti tekin löydätte itsellenne runoilijan ihastelemaan silmiänne.

 

Hurraahuutoni Helmille! Kiitos, että tulit käväisemään.

 

(Johanna Lindfors)