Suomalaista kapellimestari-ihmettä pidetään käsitteenä kansainvälisessä musiikkimaailmassa. Eteläpohjalainen Jorma Panula ”truivasi” menemään joukon Sibelius-Akatemiassa koulutettuja kapellimestareita ympäri maailmaa. Hänen opeillaan on johdettu mm. Radion Sinfoniaorkesteria, Lontoon Philharmonia Orchestraa, WDR:n sinfoniaorkesteria, Minnesotan orkesteria, BBC:n sinfoniaorkesteria, Los Angelesin filharmonikkoja, Ranskan radion filharmonikkoja sekä Helsingin kaupunginorkesteria.

 

Ainutlaatuinen tahtipuikkotaulu kuvaa tätä ihmettä. 12 huippukapellimestariamme on lahjoittanut työvälineensä myytäväksi Uuden Lastensairaalan hyväksi. Pääkaupunkiseudun muusikkoyhteisö on koko idean takana, ja teos tullaan, ostajan suostumuksella, sijoittamaan Helsingin Musiikkitalon yleisötiloihin. Tahtipuikkotaulu myydään tarjousten perusteella 13.12.

 

Ja se truivaaminen? Johtaessaan orkesteria Professori Emeritus Jorma Panula ei tunnetusti itse käytä tahtipuikkoa, vaan hänen kauniit kädenliikkeensä välittävät soittajille ohjeet. Panula tunnetaan myös humoristisena kommentoijana, joka Sarasteen ja Salosen epäröidessä johtamista, kehotti vain, että ”Truivaase siitä!” 

 

(Johanna Lindfors)