Taiteilijoiden traaginen kohtalo on kiinnostanut yleisöä aina. Kuoleman jälkeinen maine on usein sitä suurempi, mitä dramaattisempi lähtö tästä maailmasta. Ilkka Lammen, nuoren mestarimme, perintö on niin merkittävä, että hänen nimensä on varmasti kirjoitettu osaksi taidehistoriaamme, huolimatta siitä, että hän ei koskaan saanut elää sitä keskeisintä luomiskauttaan ja kypsyä tulkitsijana täyteen suuruutensa. 1800-luvun maalaustaiteesta inspiraatiosta ammentanut Lammi loi tutusta kuvamaailmasta oman, abstraktimman versionsa.

 

Hagelstamin kevään kansainvälisessä Modern & Design-huutokaupassa on myynnissä kaksi Lammen teosta. Toinen on unimaailmasta, toinen kulkee syvälle metsän uumeniin. Molemmat työt näyttävät taiteilijan tunnistettavimmillaan.

 

Nukkuva ihminen oli Ilkka Lammesta kiehtova. Uni on armelias tila – unessa saattaa olla omassa pakopaikassaan, turvassa kaikelta maailman pahuudelta. Vaalea, harsomainen vaippa verhoaa uneen vaipuneen naishahmon mielikuvitukselliseen peittoon, joka muistuttaa myös hieman Degas’n ballerinojen tutuja. Uni saattaakin olla eräänlainen tanssi todellisuuden ja unelman välillä. Voisin itse katsella häntä pitkään; on kuin hänestä huokuisi levollinen henki osaksi minuakin.

 

                

 

Metsässä oleva alaston naishahmo on ollut kenties koko huutokauppamme näytön ihailluin teos. Se, miten valo väreilee istuvan hahmon iholla, ja hyväilee hänen selkäänsä, on pysäyttänyt katsojan jos toisenkin. Olemme saaneet aikaan keskusteluja taiteesta, rakkaudesta, kesästä, unelmista ja lämmöstä. Moni on lähtenyt hymyillen kotiinpäin.

 

Anders Zornin vaikutus on selvä, Lammi oli kiinnostunut ruotsalaistaiteilijan tavasta käsitellä pohjoista valoa. Mutta siinä missä Zornin valo siivilöityy kirkkaana lukuisissa metsätaustaisissa kuvissa, on Lammen teoksessa ikään kuin sordiino päällä. Lammen valo hehkuu omalaatuista lämpöä, joka kertautuu mallin selässä.

 

Tätä taide ja huutokauppamaailma parhaimmillaan on. Yhteys historiaan, tulevaan, itselle tärkeisiin ja puhutteleviin hetkiin sekä elämyksiin. Ilkka Lammen teokset ammentavat menneestä, symbolistisesta taiteesta ja tuovat eteemme maailman, jonka hän on henkilökohtaisesti luonut. Se, että pääsemme osaksi tätä maailmaa, on suorastaan taianomaista.

 

Kaksi kevään odotetuinta huutokauppaa, Modern & Classic, järjestetään huomenna 24. 5. alkaen klo 11, Bulevardin toimipisteessämme. Tervetuloa!

 

Suuret kiitokset Ilkka Lammen siskolle, Katri Kalijärvelle, asiantuntija-avusta!

(Johanna Lindfors)