Naapurimaahamme Ruotsiin saatiin juuri uusi pieni prinssi! Kruununprinsessa Victorian perhe kasvoi 2.3. illalla pojalla, josta tuore isä, prinssi Daniel, oli lehdistötilaisuudessa selvästi kovin liikuttunut.

 

                 

          (Kuvat: Kate Gabor, Kungahuset.se)

 

Kuninkaallista syntymää Bernadottet osaavat juhlistaa arvokkain menoin. Jo syntymää seuraavaksi päiväksi kuningas Kaarle XVI Kustaa on kutsunut kokoon konseljin, eli neuvoston, joka koostuu hallituksen jäsenistä ja jonka päänä toimii kuningas itse. Konseljin kokouksissa käsitellään maan asioita, pääministeri ja muut ministerit informoivat siinä kuningasta ja maan kruununprinsessaa ajankohtaisista tapahtumista.  Konseljissa kuningas ilmoittaa pienen prinssin nimen, arvonimen ja tietenkin maakunnan, josta tulee tämän oma herttuakunta.

 

Nimenilmoittamisen jälkeen alamme tietenkin odottaa uusimman Bernadotten ristiäisiä. Tapahtuma järjestetään todennäköisesti neljän kuukauden päästä syntymästä, eli voimme odottaa kevätjuhlia. Kruununprinsessa Victoria on suosinut juhlissaan Tukholman linnaa, joten veikkaisin, että ristiäisetkin järjestetään linnankirkossa. Hänen sisarensa prinsessa Madeleinehan puolestaan rakastaa Drottningholmia, jossa kasvoi, ja on valinnut lastensa ristiäisten tapahtumapaikaksi Drottningholmin linnankirkon.

 

              

              (Kuva: Maja Suslin/TT)

 

Pieni prinssi puetaan kuninkaan isän, nuorena kuolleen prinssi Gustav Adolfin vuodelta 1906 olevaan ristiäismekkoon. Prinssin päätä saattaa peittää kuninkaan vanhimman sisaren, prinsessa Margarethan ristiäisiin vuonna 1935 valmistettu myssy. Mekko on puuvillabatistia ja sitä koristavat valenciennenpitsit. Puvun vuoriin on kirjailtu kaikkien siinä kastettujen lasten nimet.

 

Kastemalja on hopeaa, ja sen on teettänyt Kaarle XI, joka tilasi maljan 1600-luvun lopussa rakennetun uuden kuninkaanlinnan kirkkoon.  Sitä käytettiin ensimmäisen kerran tulevan Kustaa III:n ristiäisissä. Kastemaljan viereen asetetaan joko prinssi Oscarin pieni ruhtinaskruunu tai prinsessa Hedvig Elisabeth Charlottan kruunu, jonka hieman kulunut sininen sametti on koristeltu kolme kruunua-kuvioin. Samoin Serafiimi-ritarikunnan vaakuna seisoo kukkaseppeleen muodossa siinä lähellä.

 

Kastevesi muuten noudetaan Öölannissa olevasta lähteestä, jonka vedellä kaikki nykyisen kuningasperheen lapset on kastettu – kuningas itse on kastettu vielä Jordan-virran vedellä, kuten monessa kuninkaallisessa suvussa on ollut tapana, esimerkiksi Englannin kuningasperheessä.

 

Kastejuhlan jälkeen järjestetään juhlallinen lounas linnassa. Pieni prinssi asetetaan vieraiden saapumisen ajaksi jompaankumpaan Bernadotte-suvun juhlakehdoista. Itse uskoisin, että esille nostetaan Kaarle XV:n ns. arkikehto, joka oli jo 1830-luvulla, prinsessa Eugenién ristiäisten yhteydessä siirtynyt perheen juhlakehdoksi. Se on hoviarkkitehti Per Axel Nyströmin suunnittelema, ja siinä ovat torkkuneet myös prinsessa Madeleine ja hänen lapsensa. Toinen vaihtoehto on Kaarle XI:n kullattu kehto, joka oli Kaarlen ristiäislahja hänen äidinpuoleisilta isovanhemmiltaan, Holstein-Gottorpin herttuaparilta. Kehtoa käytetään perinteisesti kruununperijän ristiäisissä, ja viimeksi siis prinsessa Estellen juhlissa. Sitä aikaisemmin myös prinssi Carl Philip uinui kehdossa, mutta hän olikin syntyessään Ruotsin kruununprinssi.

 

                                          

                                          (Kuva: Jessica Gow/TT)

 

Ehkä kiinnostavin kysymys on kuitenkin,  kenet pyydetään kummeiksi? Veikkaan prinsessa Madeleinea, Caroline Dinkespieliä, jonka kanssa Victoria asui aikoinaan Yhdysvalloissa, Victorian serkku Oscar Magnussonia, Norjan kruununprinsessa Mette-Maritia, Englannin prinssi Edwardia ja Danielin serkku Andreas Westlingiä. Veikkauskertoimeni eivät ehkä kuitenkaan ole kovin korkealla kansainvälisessä vedonlyönnissä…

 

 

(Johanna Lindfors)