Tässä se vihdoin on! Hagelstam & Co haluaa erittäin ylpeänä esittää: Helsinki-huutokauppamme! Otsikkoni on tarkoituksella ranskansekainen, sillä haluan kiinnittää huomionne itse myyntimme sydämeen. Ja mikä paremmin siihen sopisikaan, kuin tyylikäs  kulttuurikieli. Tervetuloa siis tutustumaan huutokauppaan, jonka olemme rakentaneet keräilijä, herrasmies Kalevi Tuorilan (1923-2014) ainutlaatuisen kokoelman ympärille. Hänen rakkautensa historiaan ja elävään kaupunkiin on nähtävissä nyt Bulevardilla.

 

      

 

On ollut aikamoista päästä tutkimaan esineitä, joita keräilijä on henkilökohtaisesta kiinnostuksesta valinnut kokoelmaansa. Juuri tätä purkkia hän on katsellut ja asetellut esille, juuri tämä teos on puhutellut häntä seinällään. Näille pöydille hän kattoi kauniit posliinikupit, tästä kannusta tarjosi kenties vahvaa kahvia. Tällä sohvalla hän istui, luultavasti suunnitellen jotain lukuisista kesälomamatkoistaan Keski-Eurooppaan. Matkustamisenkin hän teki tyylillä: laivalla ja junalla, kohti vanhoja täysihoitoloita.

 

Keräilijän aarteet kertovat omaa tarinaansa menneisyydestä. Meidän huutokaupastamme ne toivottavasti löydetään osaksi uutta tarinaa, uudenlaisia koteja ja katseita. Olen varma, että hän itse olisi halunnut esineiden taustan ja niihin liittyvien pienien, hauskojen tarinoiden kutkuttavan ostajien mielikuvitusta.  Vaikka meitä huutokaupan pitäjiä toisinaan kritisoidaankin tarinoista, kysyn aina yhtä suurella ihmetyksellä: mitä esineet ilman tarinoita ja mielleyhtymiä, käyttötarkoitusta – olkoon se vaikka vain yksinkertaisesti ihailu – ovat? Tyhjiä.

 

Minulle läheisimmäksi tässä huutokaupassa on jo tullut Oskari Paatelan ihmeellinen värisävyjä ja valoa kieputtava maalaus Vanhasta kauppahallista. Maalauksen löytää myös painetun luettelomme kannesta. Siinä saa mielestäni ihailla valoa sellaisena, kuin se vain Helsingissä hyvin aikaisena kesäaamuna on.

 

 

Minä sanoisin, että Kalevi Tuorilalla on ollut erittäin hyvä ja huumorintajuinen maku. Olen ehtinyt kuulla jutun jos toisenkin moneen esineeseen liittyen, myös häntä muistelleilta tuttavilta. Sillä ei keräilykään saa kovin ryppyotsaista olla! Tervetuloa tekemään löytöjä, nauramaan muistoillenne ja kohtaamaan jotain aivan uutta. 

 

(Johanna LIndfors)