Olen syntynyt Helsingissä. Olen käynyt kouluni täällä ja erinäisten ulkomaanvuosien jälkeen myös valmistunut kotikaupunkini yliopistosta. Ensimmäinen oma kotini oli Kruununhaassa, ja ensimmäinen taidehistorian alan työpaikkani oli Helsingin kaupunginmuseossa.

 

Helsinkiläisyys on osa identiteettiäni, mutta nykyisin katselen kaupunkia hieman kauempaa, sillä en enää asu täällä. Helsingistä on tullut minulle myös osa menneisyyttäni, osa työtäni ja osa jotain määrittelemätöntä tulevaisuutta – sekä vahvasti osa maailmankatsomustani. Helsinkiläisyys on omasta mielestäni suvaitsevaisuutta. Helsinkiläiseksi synnytään, mutta sellaiseksi voi myös kasvaa; tänne muualta muuttaneet tulevat osaksi kaupunkia. Helsinkiläisyys saattaa siis olla mielentila.

 

Helsinkiläisyys on merenrantaa, Kauppatorin yllä kirkuvia lokkeja. Se on Stockmannin kellon alla sovittu tapaaminen, se on Fazerin kahvilan kupolisali, pikainen Senaatintorin ylitys. Helsinkiläisyyteen kuuluvat raitiovaunumatkat, Pohjoisespaa pitkin puhaltava tuuli, reippaat kauppiaat hallissa. Vain helsinkiläinen voi muistaa tutun kengänkiillottajasedän rautatieasemalta, Jaskan grillin tuoksun kello kahdelta yöllä, kun Manalasta alkaa valua nälkäistä sakkia kohti taksijonoja, Lasipalatsin elokuvateatterin tai jäätyneen Vanhankaupunginlahden. Helsingissä törmää aina tuttuihin, kulki sitten kiireisenä asioillaan tai lompsi hitaasti kohti Pitkääsiltaa ja Kallion kuppiloita.

 

Tämän päivän Helsinki on kuin siistimpi versio vanhasta. Espan jalkakäytävä on talvisin lämmitetty. Useimmat terassit tarjoilevat suuria, eurooppalaisia lattejaan lasisista kahvimukeista. Kaupunki on täynnä muotoilua ja Alvar Aalto on helsinkiläisille yhtä tuttu ja rakas kuin Harri Koskinenkin. Suuret näyttelyt vetävät väkeä ja tavaratalot täyttyvät tietoisista kuluttajista. Enää ei kulje 3T Töölöön, mutta raiteilla huristavat 2- ja 9-linjat.  

 

Koe tänä kesänä Helsinki, joka on vastaanottavainen ja samalla tuttu. Istu torilla, juo kahvit. Käy vilkaisemassa Tove-näyttely Ateneumissa, taputa Kansallismuseon karhua ja kilju kauhusta Linnanmäellä. Ja kun haluat tehdä löytöretkiä, tapaa Aleksanteri II:n patsas, käväise Mannerheimin kodissa, mene uimaan Pikkukoskelle ja kävele hetki Töölössä.

 

Ensi syksynä Hagelstam & Co järjestää Helsinki-aiheisen huutokaupan. Mikäli sinulla on aiheeseen sopivaa esineistöä myytäväksi, ota yhteyttä meihin joko puhelimitse 09-68 77 990 tai sähköpostitse arviointi@hagelstam.fi.